Forside » Gnavere » Hamster » Hamster eller Marsvin – hvad skal jeg vælge?
Hamster eller Marsvin – hvad skal jeg vælge?

Hamster eller Marsvin – hvad skal jeg vælge?

Det kan være svært at tage beslutningen om hvilken gnaver der skal hjem og bo hos dig. Det vigtigste er dog at overveje, om du kan give den de levevilkår, som den har brug for. Her vil vi komme lidt ind på om du bør vælge hamster eller marsvin.

Hvor meget plads kræver de?

Hvis vi starter med at se på hvor meget plads de kræver i hjemmet, så er der allerede her en stor forskel. Hamstere er selvfølgelig meget mindre end marsvin, og derfor også langt fra lige så pladskrævende.

Hvor meget plads kræver en hamster?

En hamster kræver et bur på mindst 50 x 30 cm, MEN helst 60-70 x 40-50 cm, fordi der skal være plads til lidt aktivitet i buret. En hamster er meget aktiv om natten hvor du sover, og derfor er det vigtigt at den har nogle aktiviteter i buret den kan beskæftige sig med – f.eks. et hamsterhjul.

Hvor meget plads kræver et marsvin?

Et marsvin er mere pladskrævende, til gengæld er de rolige om natten. Da marsvin lige som hamstere er flokdyr, anbefales det at anskaffe et bur i en god størrelse, så der er plads til mindst to marsvin. Her er der tale om et bur i størrelsesordenen 120 x 50 cm MINDST, og derfor kan du nok regne ud at marsvin tager en del mere plads end en hamster gør.

Hvor meget tid skal jeg forvente at bruge?

Igen er det ret forskelligt fra marsvin til hamster, hvor meget tid de kræver. En hamster kan i bund og grund godt være overladt til sig selv i buret, da den er aktiv om natten, og dermed bruger dagen til at sove og slappe af i. Marsvin har et større behov for at komme ud og få motion, og selvom de er flere marsvin i et bur, så er det en god idé at have indrettet et rum eller noget plads uden for buret, hvor de kan gå frit omkring uden fare for at der bliver gnavet i ledninger og andet farligt.

Tidsforbrug med hamster

Tidsforbruget med hamster ligger på et par timer ugentligt, men det er uden kælen og nussen med dig. Det indebærer sådan noget som opfyldning af frisk mad og drikke, rengøring af bur m.m.

Tidsforbrug med marsvin

Med marsvin er der et lidt højere tidsforbrug, fordi du skal forvente at de sviner en del mere. Det kan derfor være nødvendigt at støvsuge omkring buret dagligt, ligesom de har et stort behov for frisk foder og ikke mindst hø, som de hele tiden skal have adgang til for at holde fordøjelsen i orden. Og så har de også behov for at komme ud og røre sig, så derfor skal du forvente at skulle bruge 6-7 timer om ugen på dine marsvin.

Alt i alt kan vi konkludere, at marsvin er langt mere krævende end hamstere. Det er ikke mindst på grund af størrelsen, men også det faktum at mens hamstere er aktive om natten og derfor skal have aktivitet inde i buret, så er marsvin mere aktive om dagen, og på grund af deres størrelse har de større behov for at være udenfor buret, så de kan røre sig. Det har hamstere selvfølgelig også, men et hamsterhjul gør også underværker.

Du kan læse mere om marsvin her, og om hamstere her.

Om Thomas

Thomas er stifter af Dyrenes.dk og en rigtig dyreven. Gennem egne erfaringer og grundig research, hjælper han dig med at lære de mange forskellige kæledyr at kende.