Forside » Fugle » Kanariefugl
Kanariefugl

Kanariefugl

Den tamme kanariefugl og dens smukke sang spores helt tilbage til 1400-tallet, hvor spanske munke holdt dem som kæledyr. Kanariefuglen hører under Serinus canaria familien, og er en spurvefugl beslægtet med finker. Det er en meget populær og nem fugl at holde som kæledyr, og man kan have stor glæde af dens smukke sang.

Kanariefuglen stammer oprindeligt fra Madeira, Azorerne og de Kanariske øer, som alle ligger placeret i Atlanterhavet.

Kanariefuglens udseende

De vildtlevende og de opdrættede kanariefugle har forskellige størrelser og forskellige farvevariationer. I denne guide vil vi koncentrere os om kanariefugle som er opdrættet i fangenskab, da du på den måde er sikker på at få en rask fugl, der ikke har lidt overlast under dårlige transportforhold. Den vilde, oprindelige farve på kanariefuglene omfatter en grøn-gul farvenuance i fjerdragten og en gul underside. De opdrættede kanariefugle findes dog ligesom undulater i mange forskellige farvemutationer.

Kanariefugle har en virkelig flot sang, hvor hannen typisk synger bedst, for at tiltrække og imponere hunnen, der typisk kun slår nogle korte ”triller”.

En kanariefugl vil typisk som voksen veje omkring 20-30 gram, og måle 11-17 cm. Fra hoved til halespids. Den bliver i gennemsnit 10 år gammel.

Kanariefuglens adfærd

Kanariefugle er som undulater meget nemme at holde i et bur i en god størrelse (læs med længere nede), og trives bedst som han og hun, da to hanner i et bur ikke rigtigt kan sammen. De vil kæmpe om territoriet, og det kan ende med at de skader hinanden. Af samme grund må du ALDRIG hænge spejle i dit bur – det kan forvirre fuglen, og især en han vil forsøge at ”kæmpe” mod sig selv i buret!

Og hvordan ser du så forskel på en han og en hun? Det nemmeste er at høre på sangen. Hannen synger nemlig bedre end hunnen, der typisk kun vil kunne fremsynge nogle korte små triller. Vil du være helt sikker, kan du dog få dem kønsbestemt hos en fagperson eller en dyrlæge. Det er også netop derfor det altid anbefales at anskaffe dem fra en opdrætter, fordi de typisk interesserer sig mere for fuglene end en dyrehandler, og kan typisk også nogle tricks til at kønsbestemme fuglen med.

Kanariefugle er som andre fugle meget sociale, og har et stort behov for kontakt med artsfæller. Du kan evt. starte med at anskaffe dig en enkelt kanariefugl, som så er nemmere at tæmme, hvorefter du anskaffer dig en mere af modsatte køn.

Hvad spiser en kanariefugl?

Kanariefugle har ikke behov for at have grit eller grus som bundlag i buret, men giv gerne lidt grit jævnligt – mest hensigtsmæssigt en gang om ugen ca. Det bedste er at bruge kalkholdigt grit i form af sepiaskaller, som udover at holde fuglen beskæftiget, også giver et godt tilskud af kalk når den bearbejder skallen med næbbet. Der må også gerne gives lidt trækul, der kan være til gavn for fuglens fordøjelse, ved at bakterier og toksiner bindes til dette.

Det er vigtigt at huske på, at kanariefuglens ringe størrelse ikke giver den mulighed for at ophobe mad, og derfor hele tiden skal have adgang til frisk foder. Du kan ikke overfodre en kanariefugl, så længe du husker at fodre den rigtigt, og giver den rigeligt motion i form af at lade den flyve frit hver dag.

Kanariefugle skal have en kanariefrøblanding, som kan købes i forskellige dyreforretninger og supermarkeder. Det er vigtigt at denne frøblanding ikke får fugt eller bliver opbevaret for køligt eller for varmt, da der kan opstå mug, ligesom du heller aldrig må opbevare frøblandingen udendørs, hvor det kan være fristende for mus, rotter eller andre fugle at smage på tingene. Det kan i sidste ende slå din kanariefugl ihjel. Den bedste indpakning til dit foder er papir, da frøene kan miste deres næringsværdi hvis de opbevares for lang tid ad gangen i plastposer.

Som et godt tilskud til din kanariefugls almindelige kost, kan du give foderpiller, som kan købes hos næsten alle dyrehandlere.

En god kostsammensætning bør se ud således:

  • 60 % frøblanding/foderpiller
  • 40 % frugt og grønt

Det er derfor en god idé, udover en foderskål eller foderautomat og en vandautomat (som sikrer så rent drikkevand som muligt), at have en eller to skåle eller klemmer som du kan fylde med frisk frugt og grønt dagligt. Du kan f.eks. give den revet æble/gulerod, agurkeskiver, salatblade (helst ikke icebergsalat), mælkebøtteblade og fuglegræs. Du kan finde både mælkebøtter og fuglegræs i haven eller i naturområder, så længe det ikke er tæt på veje, da det så kan være forurenet med bilos. Al den frugt og grønt du ellers giver din fugl, bør være økologisk og usprøjtet, og altid skyllet grundigt. Det bedste og mest næringsrige frugt og grønt, er det som er lokalt dyrket, da det har bibeholdt mere af næringen i forhold til det der transporteres fra bl.a. Spanien og andre verdensdele. Det er vigtigt at du holder dine fuglefrø og den friske frugt og grønt adskilt, så fuglefrøene ikke risikerer at ligge og mugne – det samme gælder for drikketruget.

Som ekstra vitamintilskud kan du hver uge give et par dråber torskelevertran over frøblandingen (husk at udskifte den inden dagens udløb). Det giver fuglen et tilskud af D-vitamin, som hjælper fuglen med at optage kalk, som den bruger til knogler og ved æglægning. Du kan også give en spiseskefuld hårdkogt æg med rasp (halvt af hver) en gang om ugen, som proteintilskud. Du kan evt. købe dette som en færdig blanding hos dyrehandleren.

Burets indretning og placering

Når du skal se på bur til dine kanariefugle – det skal nemlig altid være i flertal, fordi kanariefugle trives bedst i par – en han og en hun sammen, så er det vigtigt at buret er så stort som muligt, og helst et minimum på ca. 60 x 30 x 55 cm (l x b x h), og gerne meget større. Det bedste ville være at investere i et fuglevoliere, hvis pengepungen tillader det, fordi dine fugle trives bedre, jo mere plads de har.

Køb ALDRIG et rundt bur, eller et bur med andre runde former, da det kan forvirre fuglen og gøre den stresset. Det bedste er også at se efter et bur med vandrette tremmer, som gør fuglen i stand til at klatre op langs siderne.

Det er også en god idé at se efter et bur med døre i siderne, så du kan påmontere et badetrug, da især kanariefugle elsker at tage bad.

Plastik- eller træpindene som følger med buret, skal du med det samme tage ud og smide i skraldespanden – de kan være direkte skadelige for din fugls fødder, og i bedste tilfælde risikerer du blot at de ikke får trænet deres gribeteknik optimalt, men de får heller ikke slidt deres kløer naturligt. Gå i stedet ud i naturen og klip nogle gode grene af et frugttræ eller alternativt fra hassel, ask, bøg, pil, poppel og ahorn, eller hvad der nu findes i nærheden af dit hjem. Igen – husk at gå så langt væk fra befærdede veje som muligt, for at få så rene grene som muligt. De skal helst være i forskellige tykkelser, og hænge i forskellige højder i buret. Lad gerne små kviste, bark og knopper blive på grenene – fuglene elsker nemlig at sidde og pille i dem, og det er både god og sund beskæftigelse for dem!

Når du efterfølgende skal placere foderskålene, bør du vælge en plads så langt fra siddepindene som muligt, da fuglene ellers vil kunne komme til at klatte på dem.

Strøelsen i bunden af buret kan bestå af fuglesand som findes i diverse supermarkeder og dyrehandler, og hertil må du gerne tilsætte en blanding af grit og trækul. Det er vigtigt at du holder strøelsen ren, især hvis du har en fugl der godt kan lide at gå ned på bunden af buret og prikle frøskaller og andet med næbbet.

Buret bør placeres i et roligt område af hjemmet, hvor der ikke er direkte sollys eller risiko for træk, så de får så stabile forhold som muligt.

Tip til rengøring af buret

En fugl støver, taber fjer og kaster tomme frøskaller ned i bunden af buret. Alt dette vil altid veje mindre end det strøelse du har i bunden af buret. Du kan derfor, når din fugl er ude og flyve, med fordel bruge støvsugeren til at suge frøskaller og andet op, som ligger i toppen af buret. Brug laveste styrke på støvsugeren, og hold røret 4-5 cm over bunden. Det er en god måde at rengøre buret på løbende, og så slipper du for at der bliver hvirvlet frøskaller og andre ting ud på gulvet, mere end højst nødvendigt.

Hovedrengøring af buret bør finde sted mindst en enkelt gang om ugen, eller når du føler der er behov for det.

Sådan gør du din kanariefugl tam

En kanariefugl kan sagtens vænne sig til din hånd, samt hygge sig med at sidde på din skulder eller rode rundt i dit hår, når du f.eks. laver lektier eller ser fjernsyn.

For at du kan gøre din kanariefugl så tam som muligt, bør du huske på disse ting:

  • Køb altid din kanariefugl hos en opdrætter, der kan oplyse dig om dens alder
  • Køb altid en unge, da der ellers er risiko for at den aldrig bliver håndtam
  • Giv den tid, plads og ro til langsomt at vænne sig til dig
  • Lad den ikke flyve rundt i et for stort rum i begyndelsen, og lad den kun flyve rundt i det rum dens bur står i, i begyndelsen
  • Træk gardinerne for vinduerne, indtil din kanariefugl er tam nok til at du kan tage den over til vinduet og lære den at den ikke kan flyve igennem ruden
  • Væn langsomt din kanariefugl til din hånd, ved at give den godbidder i form af lidt fuglegræs, mælkebøtte, gulerod eller andet du ved den kan lide, direkte fra din hånd. Start med at give det fra den anden side af buret, og når du synes den virker rolig nok, kan du prøve at tage hånden ind i buret til den
  • Hav tålmodighed! Bliver din kanariefugl skræmt, så træk hånden til dig og lad den få et pusterum. Giv den altid nogle dage i starten til at vænne sig til buret og sine nye omgivelser, inden du prøver at vænne den til din hånd
  • Køb gerne kun en enkelt kanariefugl i begyndelsen, og køb den næste når den første er blevet helt fortrolig med dig og din hånd.