Forside » Katte » Hvordan kan en kat spinde og hvorfor gør den det?

Hvordan kan en kat spinde og hvorfor gør den det?

Hvis du er en af de typer, der tit kommer til at tænke over særlige ting, så er dette sikkert noget du har tænkt over før – lyden af en kat der spinder. Du ved som katteejer med garanti hvorfor den spinder, men ved du også hvordan den frembringer lyden?

Vi er mange, der elsker vores katte for det væsen der gemmer sig i dens lille stolte kropsbygning. Den kan skyde ryg, hvæse, og så har den nogle helt særlige pupiller – et ægte rovdyr i miniformat.

Kattens stemmebånd frembringer lyden

Lige som os mennesker, har katten et særligt ”stemmebånd”, der gør den i stand til at lave særlige lyde. Og når luft passerer de vibrerende muskler i strubehovedet, kan denne frembringe de særlige lyde når katten spinder. Den kan dog ikke lære at tale, da stemmebåndet ikke er som menneskers, men blot en gruppe muskler, der er i stand til at vibrere og altså frembringe de sjove spindelyde.

Man mener også at hulrummet der findes i strubehovedet og kattens tungeben, er med til at bringe lyden frem.

Katten spinder ikke altid bevidst, og den gør det både når den trækker vejret ind og ud. Musklerne i strubehovedet styres af nerveimpulser, og kan fortsætte i lang tid ad gangen.

Kattemor spinder for at gøre sine unger trygge

Det er ikke helt kendt, hvorfor katte spinder, men man mener at lyden er med til at skabe tryghed mellem moderen og hendes lille unge. Det er med andre ord en vigtig del af kommunikationen mellem killingen og dens mor. Men nu tænker du sikkert, at det jo både er han- og hunkatte der spinder, og det er også rigtigt, så hele svaret findes ikke i dette udsagn.

Katte spinder nemlig generelt når de er i kontakt med mennesker, og de vil spinde ekstra meget når man kæler dem, putter med dem eller sidder med dem i sofaen. Teorien bygger derfor også på, at katte bruger det som en form for trygheds-signal til dens medmennesker, og for at signalere at den gerne vil have nærkontakt.

Katte spinder også når de er bange, har store smerter eller inden de dør

Ja, katte spinder ikke kun i hyggelige situationer, men også når de har stærke smerter, er nervøse eller lige inden de dør. Derfor mener man at katte også bruger det som et beroligende signal til sig selv.

Om Thomas

Thomas er stifter af Dyrenes.dk og en rigtig dyreven. Gennem egne erfaringer og grundig research, hjælper han dig med at lære de mange forskellige kæledyr at kende.