Forside » Hunde
Hunde

Hunde

Hunden ses som ”menneskets bedste ven” og hører til Canidae-familien som er en under-familie af ulve.  Det er et kødædende pattedyr, hvilket betyder at hunde overvejende spiser og lever af kød.

På trods af at en hund er en af de mest almindelige og trofaste kæledyr i danske hjem, kan de også bruges til andre formål såsom jagt og bevogtning af huset. Det afhænger af hvilken hunderace du vælger, da alle ikke kan bruges til de samme formål. Men der findes også hundredvis af hunderacer, så det kan godt betale sig at sætte sig ind i præcis hvilken hund der passer til dig.

Ting du bør overveje før du anskaffer dig en hund

At tage sig af en hund er ikke så nemt, som du måske tror. Man kan ikke bare lade den være alene hjemme i mange timer af gangen, da de jo ikke selv kan gå ud og ind. En hund skal spise 2-3 gange om dagen og den bør altid være ren, det skal man lige huske før man anskaffer sig en hund – det minder på mange måder om at have et barn i huset. Men er man klar til forældrerollen og godt klædt på til opgaven, bliver det en sand fornøjelse.

 • Hvordan ser hunde ud?
  Det er meget bredt indenfor hunde hvordan de ser ud da der er så mange forskellige racer. Så det kommer helt an på hvad man kan lide og hvor meget eller hvor lidt plads man har. Man kan både få store og små hunde, nogle med lang pels eller kort pels, tykke eller tynde. Der er også mange forskellige farver man kan vælge imellem.
 • Hvordan opfører hunde sig?
  De fleste hunde er fra naturens side meget energiske – de vil normalt hoppe når de ser dig og gø af fremmede og folk der går forbi. De graver huller i baghaven og de kan komme til at ødelægge ting i dit hus/have. De elsker at lege med andre hunde og mennesker, og de viser glæde ved at slikke eller endda bide! – dog ikke hårdt. Man bør altid holde øje med små børn når de leger med en hund, da instinkterne ligger dybt i alle hundes bevidsthed, især i visse typer hunde, såsom Rottweilere – dermed ikke sagt at det er en dårlig hund, det kommer helt an på hvordan den er opdraget – men instinktet vil til enhver tid ligge dybt i hundens sind.
 • Hvordan er hundens naturlige instinkter?
  Hunde er intelligente og kan følge regler og ordrer, men dette skal trænes meget af ejeren før det er lært af hunden. De har et medfødt instinkt til at gøre ting som er tolereret og stoppe med at gøre ting hvis de bliver skældt ud eller ”straffet”. Med ”straf” menes der på hunde-sprog at man fast og bestemt siger NEJ til hunden, og vender den ryggen – den lærer hurtigt at den negative adfærd ikke belønnes med opmærksomhed, og derfor ophører den hurtigt. Det svarer lidt til at den bliver udskudt af flokken, fordi dens adfærd er uønsket – og det ønsker ingen hund. Det kan med andre ord være meget nødvendigt, især i starten, at markere tydeligt hvad der er rigtigt og hvad der er forkert.
 • Hvad kan du gøre for at tæmme en hund?
  Hunde er som kæledyr nemme at tæmme når du fodrer dem til tiden og går ture med den. Hunden ved hvem den skal følge efter og hvem den skal gø ad. Man kan også tæmme en hund ved bare at lege med den, så længe man er god ved den, vil det smitte af på dens humør og adfærd. Når den møder mennesker den ikke kender, kan den blive lidt vild imod dem – enten vil den gø, eller også vil den på anden måde markere at der er en fremmed person. Måske vil den gerne hen og snuse til personen. Vær altid opmærksom på din hund! Man kan selvfølgelig træne den til at tolerere fremmede mennesker, men ellers vil den instinktivt gø ad dem, og i ekstreme situationer vil den også rejse børster og vise tænder. Dette vil en hund med en dygtig ejer dog ikke finde på – den vil i stedet koncentrere sig om ejeren, som sørger for at hunden har det godt og bliver holdt i gang med spændende aktiviteter. Hunde er i det hele taget vilde med aktivitet, og derfor passer en hund perfekt til dig hvis du nyder en aktiv livsstil, hvor hunden får lov at bruge al sin energi på socialt og aktivt samvær med dig og familien.
 • Hvad spiser en hund?
  Hunde kan spise mange ting, men det afhænger lidt af race, så ikke alt mad kan gives til alle hunde. Nogle spiser for eksempel kun tørfoder og vil ikke spise andre typer mad. Tørfoder til hunde er sammensat efter vægtklasse og alder, og indeholder præcis den næring den har brug for. Du bør ikke gå på kompromis med hundens mad, da det er fuldstændig afgørende for dens velbefindende hvilket foder den får! Køb derfor altid kvalitet, og gerne det som kennelen eller opdrætteren anbefaler.
  Derudover er hunde stort set altædende – især når det gælder kød fra middagsbordet. Det er dog vigtigt at hunden ikke får mad ANDRE STEDER END I MADSKÅLEN, da det ellers vil være det samme som at invitere hunden med til bords – den vil hurtigt regne ud at når i spiser, så falder der noget af til den hvis den tigger – og det er bestemt ikke en adfærd der ønskes. Igen – det er som at have et lille menneske-barn boende, der er nødt til at være nogle regler og retningslinjer, og vigtigst af alt – en belønning i form af ros og nusseri/leg når den opfører sig ordentligt. En hund higer efter denne belønning, og du kan tydeligt se glæden i dens øjne, og når den logrer ivrigt med halen!
 • Hvilket tilbehør skal man bruge?
  En hund bør altid have et halsbånd på med navn og telefonnummer, hvis den nu skulle løbe væk og – i værste tilfælde – komme galt afsted.  Man bør også anskaffe sig en snor/kæde af en god kvalitet til sin hund når man går ture, især hvis man ikke er helt sikker på hvordan den vil reagere på andre mennesker eller hunde. En snor giver kontrol over din hund så den for eksempel ikke løber hen og bider en fremmed som den ser som en trussel. I nogle områder er det oven i købet ulovligt at have hunden gående frit, og det er typisk på små stier i og omkring byer. Det er der også en god grund til, for fremmede mennesker kan måske være bange for hunde, eller der kan opstå situationer hvor din hund kommer i slåskamp med en anden hund. Og bider din hund et menneske eller en artsfælle og dette anmeldes til politiet, så risikerer du at din hund skal aflives. Sådan er hundeloven desværre skruet sammen, og indtil den en dag måske ændres, så er det en god idé at du som hundeejer ikke tager unødvendige chancer.

En god idé til hjemmet, er også at lade hunden have sin egen ”zone” i form af en hundeseng, hvor den er velkommen til at lægge sig. Det kan være i et hjørne af stuen, i bryggerset eller hvor du synes det er passende. Mange mindre hunderacer vil have tendens til at søge op i blødere områder af hjemmet, f.eks. sofaen eller sengen, og derfor er det en god idé at tilbyde den et alternativ i form af dens egen dejlige hundeseng.

Hvilken type hund skal jeg vælge?

Det siges, at hunden afspejler ejerens tålmodighed. Det kan derfor være en god idé at kigge indad, når overvejelserne går på hvilken type hund der passer bedst til dig og din familie. Skal den være en del af et aktivt friluftsliv, har du fritidsinteresser som f.eks. jagt, eller skal den bruges til f.eks. tjenstlige formål?

Her har vi valgt at opdele hundene efter deres grundlæggende funktion. Dog holdes mange af dem som kæledyr på tværs af deres oprindelige funktioner, og det er også vigtigt at bemærke, at stort set alle hunderacer kan blive fortrinlige kæledyr og fantastiske familiehunde, så længe deres behov opfyldes – og her er der stor forskel på de forskellige hunde.

Jagthunde

En jagthund er hovedsageligt opdrættet for at kunne arbejde tæt sammen med mennesker, og primært på tomandshånd. Typiske kendetegn er at de er meget lydige af natur, opmærksomme og meget intelligente. Under denne kategori finder du spanieler, settere, pudler, pointere og retrievere.

Hyrdehunde

Det er en meget gammel kategori af hunde, hvis primære funktion har været at kontrollere kreaturernes bevægelser over marker og enge gennem flere århundreder. I reglen bruges de til at bevogte får og kvæg med, men de har også været brugt til at vogte dådyr og kyllinger med. En god hyrdehund siges at have et særligt ”blik” for at kommunikere med de dyr den er sat til at passe på, som gør den særligt i stand til at få dyrene til at bevæge sig efter dens ønsker, uden hverken at skræmme dem eller gøre dem urolige. Der ses typisk lokale uligheder mellem samme racer indenfor hyrdehunde-kategorien, men det gælder som hovedregel, at hyrdehunde er aktive og intelligente væsener, med en mere fremtrædende struktur i pelsen.

Drivende hunde

Det siges, at denne type hunde er den ældste kategori af hunde, som bevidst er opdrættet til et bestemt formål, nemlig at drive. Med drive, menes der at forfølge et bytte. Det er derfor i denne kategori at vi finder de hurtigste hunderacer, som både er smidige, skarpsynede, som f.eks. greyhound og saluki. I denne kategori finder vi også hunde med stor udholdenhed, f.eks. blodhunde, som typisk er korthårede racer, der ufortrødent følger et spor ved hjælp af deres lugtesans over enorme distancer.

Terriere

Disse frygtløse brugshunde, har primært været opdrættet i Storbritannien gennem de sidste 100 år, og kendes ved at de typisk er små, men ikke desto mindre modige, dristige og meget nysgerrige. De egner sig glimrende som rottefængere, og grundet deres størrelse er de i stand til at gå ”under jorden” efter deres bytte, eksempelvis ræve, som de kan drive ud til forfølgelse af drivende hunde. De er også glimrende vagthunde, og elsker at udforske omgivelserne. Det er hunde med stort behov for aktivitet og opmærksomhed.

Brugshunde

I hele verden er hunde blevet opdrættet til at kunne anvendes til særlige formål, der har været afhængige af lokale forhold. Eksempelvis at trække slæder over lange distance, hale fiskenet ind, og andre krævende opgaver. I nogle lande bruges disse hunde også til at bevogte ejendomme og dyrebesætninger, mens de i andre lande selv udgør dyrebesætningen, der skaffer føde og pels til befolkningen.

Selskabshunde

I flere århundreder har hunde været højtelskede kæledyr, der udelukkende har været holdt for selskabets skyld. Disse hengivne hunde i denne kategori, kendetegnes ved deres meget rolige, tolerante og omgængelige natur, og ringe størrelse. Hunde i denne kategori er typisk hunde, som vi mennesker knytter helt tætte bånd til, og typisk indgår de som en fast del af familien, og betragtes ofte på lige fod med mennesker. De er med andre ord udelukkende opdrættet for deres selskabelige egenskaber, og ikke med noget brugsformål for øje.