Forside » Fugle » Grå Jaco
Grå Jaco

Grå Jaco

Fugle, især papegøjer, har længe været et yndet valg blandt dyreelskere, på grund af deres sjove, særlige væsen, og farvefulde fjerpragt. Papegøjer har den særlige egenskab at de kan lære at tale, og især den Grå Jaco mestrer denne disciplin til et 10-tal. Den Grå Jaco er også den klogeste af alle papegøjer, og man siger at en Grå Jaco har en intelligens der svarer til et 5-årigt barns. Grå Jaco papegøjer lever naturligt i dele af Afrika, blandt andet i den vestafrikanske regnskov, hvor de findes i massevis og typisk i store flokke. Skulle du sidde  med tanken om at få en Grå Jaco som kæledyr, er der nogle ting der er nyttige at vide, ud over at de af natur er meget følsomme og sociale fugle.

Hvordan ser en Grå Jaco ud?

Den grå jaco har en flot grå fjerdragt med en hale farvet enten rød eller rødbrun, efter hvilken underart der er tale om. Der findes nemlig to underarter som er alment kendte i deres naturlige omgivelser, nemlig den rødhalede grå jaco (også kaldet Congo) og den brunhalede grå jaco (også kaldet Timneh):

 • Rødhalet Grå Jaco (Congo)
  Denne underart er den mest kendte og udbredte blandt opdrættere i Danmark. Den er større end den brunhalede grå jaco, og måler omkring de 30 cm i længden. Fjerene er i smukke lysegrå nuancer, og sluttes af med en stærk kirsebærrød hale. Næbbet er helt sort, og iris omkring pupillerne er i starten af dens liv grålig, men bliver gradvist gulere som tiden går.
 • Brunhalet Grå Jaco (Timneh)
  Den brunhalede grå jaco er mere sjælden end den rødhalede, og den er også en anelse mindre i størrelsen.  Den måler ca. 20-25 cm. i længden som fuldvoksen, og vejer ligeledes en smule mindre end den rødhalede grå jaco. Den er dog fuldstændig på samme intelligensniveau som den rødhalede jaco. Dens fjerdragt er mere mørkegrå i farverne, og halefjerne er også mere brune i farverne, hvilket også ligger til navnet.

Den grå jacos adfærd

En grå jaco er en fantastisk intelligent skabning, og det er derfor ikke overraskende at disse kæledyr er mere krævende end andre. Har du i sinde at have en grå jaco i hjemmet, er det derfor vigtigt at anerkende deres intelligens og sørge for at stimulere dem med udfordringer der holder dem beskæftigede. En grå jaco er som andre papegøjer et flokdyr, og er derfor ekstremt kontaktsøgende af natur. Er du som kommende ejer af en grå jaco indstillet på dette, vil du få en fuldstændig hengiven skabning, der vil holde af dig og betragte dig som dens ”flok” på højde med artsfæller! Grå jaco er en legesyg og kærlig skabning, dog kan de til tider være en anelse territoriale og dermed temperamentsfulde. Og med deres stærke næb kan det godt føre til nogle hak i fingrene, hvis man ikke kender nok til dens mentalitet og adfærd. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i dens adfærd. Her er nogle eksempler på almindelig adfærd blandt grå jacoer der holdes som kæledyr:

 • Plukning af fjer
  En grå jaco bruger meget tid hver dag på at passe og pleje sin fjerdragt – det er hyggeligt at se på, og du behøver bestemt ikke være bekymret hvis du føler at den ”fælder” i perioder – det er helt normalt. Derimod skal du være bekymret hvis der begynder at komme bare pletter i fjerdragten, da det kan betyde at den plukker fjerene ud. Det kan både være et tegn på sygdom, men også et tegn på simpel mistrivsel. Her er nogle af de mest almene årsager til at en grå jaco kan finde på at pille sine fjer:
  – Problemer med omgivelserne, eksempelvis skifte i vejret, dårlig hygiejne i og omkring buret og madskåle, eller simpelthen et beskidt bur.
  – Psykiske problemer i form af kedsomhed, mangel på social kontakt, stressende omgivelser (hvis buret f.eks. er placeret i et rum med meget støj og gennemgang), mangel på søvn eller decideret psykisk terror.
 • Nappen eller biden
  Det er vigtigt at du ikke fristes til at tro at det er normal adfærd at en grå jaco bider. Det er en uønsket adfærd, som kan skyldes flere ting. Her er nogle af de mest almindelige årsager til at en grå jaco finder på at bide:
  – Hvis den udsættes for situationer hvor den bliver skræmt. Grå jaco er i naturen et byttedyr, og er derfor hele tiden på vagt overfor rovdyr. Derfor kan det eksempelvis virke meget skræmmende hvis du kommer med hænderne oppefra, eller laver pludselig og hurtigere bevægelser hen over hovedet på den.
  – Beskyttelse af territorie. Nogle papegøjer søger at beskytte deres bur, da de ser det som deres eget lille territorie. Det kan føre til nappen eller decideret bideri, hvis du fører hånden ind i dens bur når den er derinde.
  – Hormonelle forandringer. Der kan ske hormonelle forandringer som resultat af eksempelvis forkert ernæring. Det er vigtigt ikke at tro det skyldes hormonelle forandringer som det første, hvis en grå jaco bider, men hvis det er noget der pludseligt er opstået, kan hormonelle forandringer godt mistænkes for at være synderen.

Den grå jacos naturlige instinkter

Det er meget vigtigt at sætte sig ind i den grå jacos naturlige instinkter – det er det egentlig uanset hvilket kæledyr man ønsker at anskaffe sig, da det kan forklare en stor del af dens naturlige opførsel. Den grå jaco er ligesom andre dyr drevet af sine instinkter, og det er lige så naturligt som når vi føler sult, træthed m.m. Her er en liste med eksempler på opførsel forårsaget af instinkter hos grå jacoer:

 • Grå jacoer slås indbyrdes for at opnå førerpositionen i flokken
 • For en grå jaco er der i en flok ikke nogen der er mere eller mindre værd – alle er på lige fod med hinanden, og der er derfor ikke en ”arbejderklasse” og en ”reproduktionsklasse”, som det eksempelvis ses hos andre dyr. Der er ingen der har faste roller, og alle er lige.
 • Grå jacoer har for vane at flyve rundt og holde sig beskæftiget ved at tygge i grene og planter – det er en helt naturlig del af en stimulerende hverdag for en grå jaco.
 • Grå jacoer bearbejder det meste mad med næbbet, og ”taber” derfor en del af sit foder på gulvet eller på bunden af buret, som et resultat af denne bearbejdelse.
 • Grå jacoer (og andre papegøjearter) er højrøstede af natur, og bruger deres skrig til at kommunikere med resten af flokken – det er deres form for kommunikation.

Sådan tæmmer du en grå jaco

STOP! Her er nok den vigtigste information omkring tæmning af en grå jaco – nemlig VALGET mellem håndopmadet eller forældreopmadet unge:

Når du har besluttet dig for at en grå jaco lige er sagen, så skal du tænke dig godt om. Du ønsker hverken at overtage en såkaldt vandrepokal (en papegøje der har boet i mange forskellige hjem), en papegøje der har siddet hos en dyrehandler, eller en forældreopmadet ”vild” papegøje. Du vil få umådeligt svært ved at knytte bånd til sådan en fætter, da den måske allerede har oplevet mange bristede tillidsforhold, og så ved du heller ikke hvad den har været udsat for i dens tidligere liv. En forældreopmadet papegøje er der i og for sig intet galt i, den er dog ikke vant til håndtering fra menneskehænder, og det kan vise sig at være en svær opgave at gøre sådan en papegøje tam.

Vent derfor til du har råd til at investere i en håndopmadet papegøje der kommer fra et kærligt hjem hvor der har været tid til at udvise den nødvendige omsorg fra den spæde start – det vil du ikke fortryde!

Da grå jacoer er byttedyr i naturen, er de naturligvis meget forsigtige omkring nye mennesker og andre artsfæller. Det er derfor meget naturligt at der er en periode i starten hvor de lige skal se deres nye omgivelser og nye mennesker/dyr an, inden de vænner sig til det og kan begynde at blive tæmmet. Grå jacoer er længere tid end andre kæledyr om at føle sig trygge, så du er nødt til at gøre en lille smule ekstra ud af det, før de føler sig trygge og afslappede i dit nærvær. Du kan følge disse trin for at komme tættere på en tam grå jaco:

 • Når du bringer din grå jaco til dens nye hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed og ikke laver nogle hastige bevægelser. Det er her den danner sit første indtryk af dig, og netop en grå jaco husker godt! Sørg for at have anskaffet et transportbur i en fornuftig størrelse, og hold børn og andre nysgerrige sjæle væk i denne periode. Når du skal flytte papegøjen fra transportburet og til dens nye hjem, kan du gøre oplevelsen bedre ved at lukke døre og vinduer, og så ellers forsigtigt åbne transportburet og lade papegøjen selv komme ind i sit nye bur, ved at du holder åbningerne mod hinanden. Når din papegøje beslutter sig for at komme ud af transportburet, er det vigtigt at den får ro til at finde sig til rette i sit nye hjem, lokalisere madskåle og drikketrug. Når du ser at den begynder at gå på opdagelse i buret, kan du lige så stille nærme dig lade den vænne sig til din tilstedeværelse.
 • Når din papegøje har vænnet sig til din tilstedeværelse, kan du begynde at gøre tilnærmelser. Der går normalt en dags tid, men nogle gange længere. Det er vigtigt at den ikke introduceres til for mange forskellige mennesker og evt. andre dyr i starten, fordi den let kan blive utryg ved sine nye omgivelser. Den første tilnærmelse kan være at du rækker den godbidder fra din hånd igennem tremmerne – hold ikke din hånd inde i selve buret, men ræk den eksempelvis en gulerodsstav eller lignende, og giv den god tid til at se dig an. Herfra kan du så lige så stille bygge mere på, og til sidst kan du prøve at åbne buret og række den et stykke frugt eller grønt.
  Bliv ikke ked af det eller oprevet hvis du bliver afvist eller hvis den napper efter din hånd – forhold dig i ro og råb ikke op – så skræmmer du den bare endnu mere. Giv papegøjen en pause, og gentag forsøget på et andet tidspunkt, i et langsommere tempo, så den føler sig tryg.

Hvad spiser grå jacoer?

Grå jacoer nyder det meste frugt og grønt de kan komme i nærheden af, og dette skal altid være en fast bestanddel af deres kost – sammen med alle de grene de kan bide i stykker – friske frugtgrene er bedst! Nødder er de også glade for, men sørg altid for at give den en så varieret kost som overhovedet muligt. Du kan i alle dyrehandler og hos dyrlæger få en frøblanding, der anprises for det ene og det andet – det skal du ikke altid tro på, og problemet med disse blandinger kan være at papegøjer elsker at sortere i deres foder, og altid vælger det fede og velsmagende først – ligesom vi også selv kan lide at spise usundt, fordi det typisk smager bedst!

Det handler om at finde ud af hvad din papegøje kan lide at spise, da de godt kan være kræsne. Er de blevet meget kræsne, kan det være en idé at hakke/blende frugt og grønt sammen med noget af det den ikke vil spise, så den stadig får en så varieret kost som muligt.

Disse madvarer er FORBUDT!:

Der er nogle madvarer, som du absolut ikke må give din papegøje, ikke engang i små mængder, da det kan skade den meget og i sidste ende resultere i dødsfald:

 • Chokolade
 • Avocado
 • Alkohol
 • Råt kød
 • Rå æg
 • Muggent/for gammelt mad

I det hele taget skal du tænke på at en papegøje ikke har det samme behov som os mennesker, og tilberedt mad i enhver afskygning er IKKE naturlig føde for en papegøje eller noget andet dyr.

Nødvendigt tilbehør til en grå jaco

Grå jacoer er intelligente små væsener, og har nogle særlige behov der skal opfyldes for at de kan tilpasse sig til deres nye hjem. Her er nogle must-haves:

 • Papegøjebur i en god kvalitet og størrelse
 • Kvalitets foderblanding
 • Drikketrug, helst i rustfrit stål
 • Papegøjelegetøj
 • Evt. vitamintilskud til papegøjer
 • Foderskål, helst i rustfrit stål

Grå jaco – en ven for livet

Denne lynguide repræsenterer blot en brøkdel af al den viden der er om denne intelligente og følsomme livsledsager – der kan blive op til 60 år gammel. Det er ikke alle der egner sig til at holde papegøje, da det er krævende på en helt anden måde end med f.eks. gnavere som marsvin, hamstere, katte eller hunde.

Det er en dyr investering, da fuglen i sig selv koster en stor sum penge (8000-10000 kroner for en ægte håndopmadet unge, der kommer fra et kærligt hjem), og buret ligeledes koster mange tusinde kroner. Det er dog alle pengene værd, da du med den rette kærlighed og tålmodighed får dig en livsledsager der er loyal og hengiven i resten af dine dage.