Forside » Fugle » Kakadue
Kakadue

Kakadue

Kakaduer er meget populære at have som kæledyr fordi de er meget intelligente og er rigtig flotte. Der er forskellige arter af kakaduer, både store og små Ret populært taler man også om at der findes sorte og hvide kakaduer. De stammer fra øerne ud for kysterne af Ny Guinea, Indonesien og Australien. De forskellige kakaduearter har samme behov, men de varierer i udseende, intelligens og også temperament.

Når du skal vælge hvilken kakadue du vil anskaffe dig som kæledyr i dit hjem er det vigtigt at se på forskellighederne mellem arterne, og ikke bare anskaffe sig den der ser flottest ud. Her er en kort liste over de forskellige arter med nogle detaljer om hvordan de ser ud og hvordan de generelt opfører sig.

Man kan opdele dem i store og små kakaduer:

Store kakaduer

 • Paraply kakaduer er charmerende, søde og rare papegøjer som er velegnet som familie kæledyr. De er også kendt som hvid kakadue som skyder en stor hanekam op hvis den bliver overrasket eller bange.
 • Moluk kakaduen er en papegøje der binder sig meget til sine ejere og elsker at få meget opmærksomhed og også har brug for denne opmærksomhed for ikke at kede sig.  Moluk kakaduen har en flot orange/gul hanekam som den folder ud hvis den bliver bange eller forskrækket. Men det kan også være en følelsesmæssig respons.
 • Gultoppet kakadue er en del af de meget intelligente papegøjer der har brug for rigtig meget opmærksomhed, træning og mental stimulering. De har det med at plukke deres egne fjer af og ødelægge ting når de keder sig. Den har gule fjer på hanekammen, vingerne og halefjerene.
 • Palmekakaduer er meget flotte og unikke i udseende på grund af deres mørkegrå farve og røde kinder. Palmekakaduen kan godt gøres tam men det kræver meget træning, hvilket gør at denne papegøje kun er velegnet for ejere med meget tid og tålmodighed.
 • Inka kakaduen eller også kendt som Major Mitchell Kakaduen er meget attraktiv på grund af dens flotte lyserøde farver og imponerende udseende. Men denne papegøje har nogle helt særlige behov hvilket kan være svært og tidskrævende at opfylde.
 • Nøgenøjet kakadue er ikke så farvestrålende som sine større brødre men de er meget legesyge og søde hvilket gør dem perfekte for dem der vil have en papegøje med sindet  af en større papegøje men ikke har så meget plads derhjemme.
 • Rosa kakadue er blevet populær de sidste par år selvom det er en meget følsom papegøje, de er blevet attraktive på grund af deres venlige natur og flotte farver.
 • Goffins kakaduen er en perfekt ven på grund af dens egenskab til at have et stærkt bånd med sin ejer, og de elsker daglig interaktion og er nemmere at tage sig af end andre papegøjearter. Disse papegøjer kan dog også være ødelæggende hvis de ikke får nok opmærksomhed ligesom nogen af de større kakaduer.

Små kakaduer

 • Nøgenøjet kakadue er ikke så farvestrålende som sine større brødre men de er meget legesyge og søde hvilket gør dem perfekte for dem der vil have en papegøje med sindet  af en større papegøje men ikke har så meget plads derhjemme.
 • Rosa kakadue er blevet populær de sidste par år selvom det er en meget følsom papegøje, de er blevet attraktive på grund af deres venlige natur og flotte farver.
 • Goffins kakaduen er en perfekt ven på grund af dens egenskab til at have et stærkt bånd med sin ejer, og de elsker daglig interaktion og er nemmere at tage sig af end andre papegøjearter. Disse papegøjer kan dog også være ødelæggende hvis de ikke får nok opmærksomhed ligesom nogen af de større kakaduer.

Kakaduens adfærd

I kakaduens hjemlande anses nogle af arterne for at være deciderede skadedyr, da de med deres kraftige næb er i stand til at ødelægge både grøntsager der er dyrket på markerne, men også træer og andre opholdssteder. Det er ikke en adfærd man på nogen måde kan sætte en stopper for, men noget som fuglene simpelthen gør for at holde sig beskæftigede – og mætte. Du skal derfor ikke blive forskrækket, hvis din kakadue splitter burets grene ad i løbet af et par dage, men derimod se det som et signal på at det er en rask fugl med masser af energi.

Kakaduer har det svært med at leve med artsfæller på særligt lidt plads. Især op til ynglesæsonen kan det gå vildt for sig, og selv fugle, der har dannet par, kan gå hen og komme i klammeri med hinanden – hannen bliver simpelthen voldelig overfor hunnen, og kan i ekstreme tilfælde finde på at dræbe hende! Husk derfor altid at være opmærksom, hvis du har flere kakaduer gående i samme bur.

 • Tale og ord
  Kakaduer er ikke så gode til at snakke og sige ord som andre papegøje arter, men de kan sagtens lære at sige ord og sætninger hvor nogle selvfølgelig er bedre end andre til at lære dette. Ønsker man at lære en papegøje at tale, skal man i stedet kigge efter en af de arter der er fortrinelige talere, såsom amazonpapegøjen, grå jaco eller ara papegøjen.
 • Vigtigt at vide
  De følelsesmæssige behov for kakaduer varierer fra art til art. Dem der er meget krævende kan begynde at bide og skrige hvis de ikke bliver stimuleret og får opmærksomhed nok. Hvis en kakadue ikke får nok opmærksomhed kan den også begynde at plukke fjerene af sig selv og blive aggressiv. Det er altså nogle fugle der er lige så intelligente som de er smukke, og derfor kræver de beskæftigelse og masser af tid. De kan godt gå hen og blive temmelig klæbende og uselvstændige, og det sætter store krav til dig som ejer, så det ikke går hen og bliver en vandrepokal, der går fra ejer til ejer fordi man misforstår dens store behov for opmærksomhed og adfærd.

Foder til kakaduer

Kakaduer spiser gerne frisk frugt og grønt sammen med eventuelt pellets hvilket er anbefalet af de fleste. Frø og nødder kan også gå an men da de ligger højt med fedt er det ikke så sundt for papegøjer i store mængder, men derimod godt at bruge som godbidder til træning for eksempel. Grunden til at diverse frøblandinger kan være en dårlig idé at give som normalt foder, er at papegøjen hurtigt kan lure af hvilke frø den bedst kan lide, og så vil den sortere alle de andre frø fra, og derfor ikke få dækket sine næringsbehov.

Det er en god idé at vænne din kakadue til at spise så varieret som overhovedet muligt, for at den kan få sine næringsbehov dækket optimalt. Der er nogle ting, som kan være ren gift for din kakadue at indtage, nemlig:

 • Chokolade, kaffe og kakao, som indeholder stoffet theobromine, som er det rene gift for fugle
 • Avocado og rå kartofler
 • Jordnødder, da der er risiko for at de indeholder aspergillus svamp – giv i stedet hasselnødder, valnød, mandler eller pinjekerne – men kun som snacks en gang imellem eller ved træning. Vil du alligevel give jordnødder, så køb dem i dit supermarked som er til mennesker, da disse er under løbende kontrol – det er dem til dyr ikke!
 • Rabarber, aubergine, oliven og asparges
 • Koffein, cola og alkohol
 • Mælkeprodukter (fuglen kan ikke fordøje dem!)
 • Citrusfrugter
 • Har jeg plads til buret? – Størrelsen på buret kommer selvfølgelig helt an på hvilken størrelse papegøje man har tænkt sig at anskaffe, men jo større det er, jo bedre er det. Det anbefales at man køber et stærkt bur af stål eller jern da det skal kunne modstå papegøjens stærke næb. Et bur på 1 x 1 x 1 meter er absolut minimum til en enkelt papegøje, og det må gerne være en variant der kan åbnes i toppen, så den kan sidde i ”åbent bur” i al den tid der er nogen hjemme.
 • Har jeg tid til øvelse og træning? – Kakaduer er intelligente papegøjer hvorfor de har brug for stimulering og selskab ellers vil de kede sig. Man kan lave mange ting med sin kakadue og lære dem mange ting men det tager tid og tålmodighed.
 • Hvad hvis det ikke går som forventet med min kakadue? – Der kan være mange gode grunde til at du ikke får et godt forhold til din kakadue. Uanset hvad, er det en god idé fra starten af at have undersøgt, om der findes kærlige hjem der er klar og villige til at modtage en kakadue, såfremt den ikke rigtigt kan falde til i dit hjem. Her er det vigtigt at du sætter fuglens behov øverst, og lige så snart den udviser uønsket eller uhensigtsmæssig adfærd, såsom at pille sine egne fjer, bide eller skræppe, og enten afhjælper problemerne, eller finder et hjem til den med særlige ressourcer til at få den på ”rette køl” igen. Det er altid bedst, hvis man giver afkald på en kakadue, at sørge for at den kommer ud til nogen med et stort voliere med andre artsfæller, så man undgår at den ender som vandrepokal, men i stedet får lov at nyde sit otium sammen men andre artsfæller.
 • Holder jeg fast i min beslutning – også om 20 år? – En kakadue bliver meget gammel – helt op til 90 år, og derfor er det vigtigt at du gør dig klart at det er en beslutning for livet, at anskaffe sig en kakadue. Det bliver din livsledsager for resten af dine dage hvis du passer den ordentligt.

Hvad skal man overveje før man anskaffer sig en kakadue?

 • Er der børn i hjemmet? – Børn og papegøjer er sjældent en sund kombination, da papegøjen kan blive stresset, og børnene kan blive meget bange, hvis den ved et uheld eller hvis den føler sig skræmt, kommer til at bide dem. Et bid fra en kakadue kan være meget alvorligt og give store sår, derfor er det vigtigt at du gør det klart for dine børn, at en kakadue ikke er legetøj, og at man skal være rolig når man er i samme rum som den.

Vigtige facts om kakaduer

 • Kakaduer lever i 40-90 år i gennemsnit, hvor de større lever længst, men de fleste i fangenskab bliver ikke så gamle.
 • Det er svært at se på en kakadue om den er en han eller en hun fordi der ikke er nogen særlig forskel i udseendet. Det siges at hunnerne har brunlige/røde iris mens hannen har sort iris. Hvis man vil være helt sikker er man nødt til at få foretaget en DNA-test hos dyrlægen. Det foregår ved at dyrlægen tager et udtræk fra fjerene, som så sendes til undersøgelse.
 • Kakaduer producerer et fint pulver når de renser deres fjer, dette sætter sig på buret og rundt omkring i rummet og kan være allergi fremkaldende, så det er vigtigt at rense buret ofte.
 • Kakaduer kan godt lide at bide i ting og ødelægge diverse trælegetøj man kan finde på at give dem, så det gør at buret kan være lidt rodet. Da den har behov for at holde sig beskæftiget, er det vigtigt at du hele tiden giver den noget at bide i og lege med, gerne i form af gode, store og friske grene fra haven eller skoven.

Kakaduer kan være fantastiske kæledyr, men de kræver også meget tid og stor tålmodighed, det er ikke et kæledyr man køber bare for at den skal sidde i et bur. Dens store vinger skal luftes hver dag, og den kræver opdragelse som en hund, en kat, ja nærmest som et lille barn, og det er også derfor der er så mange papegøje-ejere der føler sig som nybagte forældre, når de adopterer en papegøje til familien – med alle de glæder og sorger der hører med.

Man skal også huske på at de kan blive meget gamle, men så har man også en god ven måske resten af livet, der hele tiden er der for dig, i medgang og modgang. Den knytter som regel stærke bånd til dens ejer, og den husker din stemme, dit udseende og din fremtoning.