Forside » Hunde » Hunderacer

Hunderacer

Det handler om at vælge den rigtige hunderace første gang, for din egen, men ikke mindst for hundens skyld. Undgå at fortryde du blev hundeejer, ved at sætte dig grundigt ind i hvad det kræver at holde netop den hund du ønsker.

Værd at overveje inden du vælger din nye hund:

I forhold til stort set alle andre kæledyr, er hunden langt mere krævende, da den går frit omkring i hjemmet, og kræver opmærksomhed både om dagen – men muligvis også om natten. Den kan ikke selv gå ud og lufte sig selv, og den kræver opdragelse, som kan svinge i tidsforbrug afhængig af hvilken race du vælger.

Du skal derfor først og fremmest se indad, og overveje følgende:

  • Har jeg tiden til at have hund – hver dag?
  • Har jeg pasningsmuligheder klar til hunden, hvis jeg bliver syg eller skal på ferie?
  • Har jeg plads nok – og er gulvet m.m. egnet til hund?
  • Er jeg i form til at lufte min hund og tilbyde hunden den nødvendige aktive livsstil, flere gange hver dag?
  • Er der små børn i familien, og føler du dig sikker på at den hunderace du overvejer, passer sammen med små børn?

Mange anskaffer sig en hund, men forsømmer den efterfølgende, ved ikke at kunne tilbyde den stimulans og beskæftigelse, som de fleste hunderacer har brug for, for at kunne fungere ordentligt. Det er typisk derfor vi oplever at hunde kan finde på at bide eller blive hysteriske. Dog er nogle hunderacer mere tilbøjelige til dette end andre.

Når du har gjort dig overvejelser i forhold til hvilke rammer du kan tilbyde din hund, kan du begynde at overveje følgende:

  • Hvad forventer jeg af hunden? Skal den varetage nogle særlige funktioner? Vagthund, førerhund, familiehund, m.m.?
  • Skal hunden være en del af evt. fritidsinteresser – f.eks. løb, vandreture, sejladser, m.m.?

Det er ikke sikkert, at den type hund du har øje for, nødvendigvis vil passe ind i de rammer, du kan tilbyde den. Du kan med andre ord ikke altid vælge frit mellem alle hunderacer, og være sikker på at det kommer til at gå godt. For har du ikke de rigtige rammer til den hund du anskaffer dig, så vil den med al sandsynlighed mistrives, og det vil ikke føre noget godt med sig.

Hunderacer – opdelt efter kategori:

Hos Dyrenes.dk er hunderacerne opdelt efter den kategori de falder bedst ind i. Her ser du de seks kategorier, hunderacerne i store træk hører ind under. Det er vigtigt at bemærke, at selvom hunderacerne er opdelt i disse kategorier, så kan stort set alle hunde blive glimrende familie- og selskabshunde, så længe de tilbydes de nødvendige rammer:

Jagthunde

Racer der hører under denne kategori, er opdrættet med særligt henblik på at arbejde tæt sammen med mennesker, og er både opmærksomme og lydige af natur. Det er også nogle meget intelligente hunde, der har brug for daglig stimulans. I jagtsammenhæng har disse hunde egenskaber der hjælper jægeren med at opspore byttet, angive stedet for jægeren, men også hente mindre bytte tilbage til jægeren efter det er blevet skudt.

Hyrdehunde

Hyrdehunde blev i gamle dage udelukkende brugt til at holde styr på flokken af kreaturer, får og andet, og hundens funktion var at lede flokkene sikkert gennem enge og marker. Og mens de græssede, holdt hunden vagt. Det var normalt at have flere hyrdehunde på en gang, og disse passede sammen på flokken. Det er hunde med et intelligent væsen, som kræver aktivitet i dagligdagen.

Drivende hunde

Hunde med gode næser hører blandt andet under denne kategori, men også nogle af de hurtigste hunde findes her. At ”drive” går ud på at hundene forfølger et bytte over lange afstande, og derfor er de meget udholdelige. Næsen, synet og smidigheden er i top hos disse hunderacer.

Terriere

Hunderacer i denne kategori tæller selvfølgelig alle terriere, men også hunderacer, der engang har opfyldt samme funktioner som disse. Det er små, dristige og ihærdige hunde, der er modige og intelligente, og besidder en stor nysgerrighed. De blev i gamle dage holdt som brugshunde, der var fortræffelige til at fange rotter og holde andre uønskede dyr væk fra ejendommen. Disse hunde er gode følgesvende, og nyder at udforske sine omgivelser. De kræver rigtig god plads, og elsker at boltre sig på store naturområder.

Brugshunde

Brugshunde udgør de hunderacer, man i gamle dage opdrættede til helt særlige formål, der varierede afhængigt af hvilken verdensdel der var tale om. I gamle dage blev disse hunde primært benyttet som gårdhunde, der skulle beskytte mod fremmede, men i nyere tid har man fundet ud af at disse hunde har været i stand til også at hjælpe med helt andre formål, f.eks. redde sårede ud af nedfaldne bygninger, hjælpe de blinde og de døve rundt i trafikken og hjælpe mennesket i arbejdet med at komme over store arktiske områder og trække store fiskenet i land.

Pleje og pasning

En hund kræver typisk pleje af tænder, pels, ører og poter, som skal holdes rent og velplejet, muligvis med særlige redskaber lavet specielt til hunde. Der er dog nogle hunde der kræver mere pleje end andre, og det er typisk hunde med lang pels. Hunde med lang pels har typisk behov for regelmæssige bade samt børstning af pelsen, for at undgå at hårene sammenfiltres og bliver til gene for hunden.