Forside » Hverdagen » Er kæledyr på børneværelset en god løsning?
Er kæledyr på børneværelset en god løsning?

Er kæledyr på børneværelset en god løsning?

For rigtig mange børn er dyr noget af de bedste i hele verden. Kæledyr kan danne meget tætte relationer, og kan for børn føles som en meget nær og kærlig ven. Børn og dyr går hånd i hånd, og giver børn nogle rigtige gode redskaber, der kan bruges i takt med barnet vokser. 

At have et kæledyr på et børneværelse giver barnet et stort ansvar, og det lærer at begå sig i sociale sammenhænge. Børn taler ofte med deres kæledyr, og vil blive betragtet som deres bedste ven. 

Alle børn kan få et stort udbytte af et lille kæledyr, og kan udvikle sproget i takt med, at der hele tiden kommer nye ord på. Mor og far kan følge med fra sidelinien, og det kan være lige så sjovt og underholdende for de voksne at observere deres børn.

Forældrene har hovedansvaret for kæledyret 

Selvom et barn kan føle sig stor nok til, at drage det fulde ansvar for et dyr, så det altid forældrene der har hovedansvaret. Med andre ord bør børn generelt ikke have hele ansvaret for et kæledyr, men i stedet deltage i daglige gøremål i forhold til pasning og fodring af kæledyret.

Inden anskaffelse af et kæledyr

Hvis i endelig har besluttet, at anskaffe jer et kæledyr, er der flere ting i bør være opmærksomme på. Har i ikke tidligere haft kæledyr i familien, er det altid en god ide at starte ud med et lettere kæledyr, der ikke er alt for komplicerede at passe og pleje.

Her 5 eksempler på begynder kæledyr:

  • Kanin
  • Marsvin
  • Hamster
  • Undulat
  • Mus

De 5 kæledyr vi har nævnt her, er også de mest budgetvenlige kæledyr for enhver børnefamilie. Et husdyr kan på årlig basis løbe op i mange tusinde kroner. Når i anskaffer et kæledyr, så kan det  samtidigt være en god ide at tegne en forsikring, hvis i vil være helt sikre i fremtiden. 

Derudover skal i tage hensyn til feriepasning og allergener. Børn med astma og allergi bør som udgangspunkt slet ikke holde gnavere på grund af husstøvmideallergi hvor især mindre børn er særlig udsatte og ekstra følsomme.

Placering af kæledyr på et børneværelse

Hvis hele familien har besluttet sig for, at anskaffe et kæledyr, er det næste skridt at tage højde for placering. Et kæledyr i et bur, bør helst stilles et sted med rolige omgivelser, og uden for træk, direkte sol og kulde. Dagslyset skal kunne trænge ind, så lyset virker så naturligt som muligt på alle tidspunkter i døgnet.

Buret kan placeres på en slagbænk (klik og se eksempler hos Vildmedboern.dk), kommode eller på et bord, så buret ikke står direkte på gulvet. I bør også sikre at marsvinet, hamsteren eller kaninen ikke kan bryde ud af buret, og selve buret har en tilstrækkelig størrelse så flere gnavere kan gå sammen, såfremt der er tale om en flokdyrs art. Dette er eksempelvis tilfældet for kaniner og marsvin, som har det bedst sammen med artsfæller.

De fleste gnavere trives desuden også bedst i stuetemperatur, og bundlaget bør som minimum indeholde naturmaterialer som f.eks træflis eller spåner. Mange gnavere er aktive om natten, og hviler normalvis i løbet af dagen. Alt afhængig af alderen på barnet, så bør ethvert kæledyrs bur stilles udenfor børneværelset og soveværelset fordi der om natten kan være lidt uro. Dette er dog ikke altid tilfældet, eksempelvis med kaniner og marsvin som primært er aktive om dagen. Hamstere kan derimod være meget aktive om natten, og lave en smule larm. 

Om Thomas

Thomas er stifter af Dyrenes.dk og en rigtig dyreven. Gennem egne erfaringer og grundig research, hjælper han dig med at lære de mange forskellige kæledyr at kende.