Forside » Gnavere » Kanin
Kanin

Kanin

Mange mennesker tager kæledyr til sig fordi de føler at de får et mere lykkeligt liv med de kære ”små”. Det siges med andre ord at mennesker der holder kæledyr har mindre tendens til at blive deprimerede i forhold til mennesker der ikke har kæledyr. En helt særlig gnaver, som rigtig mange mennesker har taget til sig som deres kæreste eje, er den lille pelsklædte skabning med lange ører: kaninen. Kaniner er pattedyr, og de findes over alt i verden. Kaniner er kærlige, legesyge og sociale væsener, på højde med hunde og katte. Kaniner er derfor mange menneskers foretrukne kæledyr. Før du anskaffer dig en kanin, er der nogle ting der er nødvendige at vide om de kære små skabninger.

Hvordan ser kaniner ud?

Kaniner er små pelsklædte pattedyr, typisk lange ører der enten hænger eller stritter, alt efter hvilken race der er tale om. De har også en lille pelsklædt hale, som typisk er et par centimeter lang. Lyder det ikke allerede skønt? Udover det, har kaninen disse særlige træk:

  • Ben/poter
    Kaniner har meget stærke bagben, som de bruger til at løbe og især springe med. Hver bagpote er pakket i pels, og har 4 skarpe kløer, som hjælper den med at holde fast selv på glattere overflader. Forpoterne har 5 kløer hver, og  er mindre end bagbenene.
  • Tænder
    Kaniner har ligesom marsvin to lange sæt fortænder, som vokser gennem hele deres liv. De bruger disse tænder til at ”grovhakke” dens mad med, inden det tygges i en indre mund.
  • Farver og størrelser
    Kaniner findes i mange størrelser og farver, afhængigt af race og alder. Vægten på en fuldvoksen kanin spænder mellem alt fra 1 kg til 5 kg, hvor hermeliner eller dværgkaniner hører i den mindste kategori, og vædderen med hængeører hører til de store basser.

Kaniners adfærd

Kaniner agerer fuldstændig ud fra instinkter, og det kan til tider være frustrerende hvis man som ejer ikke ved hvad adfærden betyder. Derfor er der her en liste over ting der er vigtige at vide for at forstå sin kanin:

  • Trampen med bagbenene
    Kaniner gør dette af to grunde:
    1. De er skræmte og signalerer ”fare” til omgivelserne
    2. De er vrede over en bestemt handling, f.eks. ved at blive taget op og sat ned
  • Skære tænder
    Det kan også betyde to ting, afhængig af lyden:
    1. Hvis kaninen er tilfreds og lykkelig, vil den typisk sidde og ”tygge” med tænderne stille og roligt
    2. Hvis kaninen føler stor smerte eller maveproblemer, så vil den muligvis skære tænderne højlydt
  • Knurren
    Selvom det ikke er lige så kraftigt eller skræmmende som hos hunde, så kan kaniner knurre hvis de føler sig presset – det kan føre bid med sig!
  • Lav grynten
    Kaniner grynter når de er tilfredse, og nyder livet – det kan være når de er ude på græs en dejlig sommerdag, og/eller når de nyder dit eller hinandens selskab.
  • Høje skrigelyde
    Når kaninen føler sig truet på livet eller lider en ubeskrivelig smerte, så skriger den højlydt. Det er ikke en lyd du ønsker at høre fra din kanin, og det skal tages meget alvorligt. Kaninen er i naturen et byttedyr, så der kan sagtens opstå situationer i dit hjem hvor den føler sig truet på livet.
  • Hoppen og kredsen om dine fødder
    I naturen er dette et parringssignal, som finder sted mellem kaninerne. Kaninen der viser tegn på at ville parre sig, vil typisk løbe rundt om den anden kanin og afvente accept eller afvisning.
  • Strinten i hjørner og kroge
    Kaniner afmærker territorium med deres urin. Da kaniner er territoriale flokdyr, er det normal adfærd hos kaniner at afmærke deres territorium. Både hos hanner og hunner.
  • Puffen med hovedet
    Hvis en kanin f.eks. puffer til din hånd eller en artsfælle, er det en hentydning om at flytte sig, så den kan komme forbi.
  • Forsigtig/kærlig puffen med hovedet
    Kaniner er meget sociale dyr, og det ses blandt andet i deres kropssprog. Hvis din eller en artsfælles tilstedeværelse og nærhed er ønsket, vil dette typisk blive anerkendt ved en let puffen med hovedet/næsen.
  • Kaninen ignorerer dig
    At kaninen ignorerer dig er faktisk et GODT signal! Det betyder nemlig at den ikke er bange for dig og derfor har fuld tillid til dig.
  • Opmuntrer til leg
    Hvis kaninen er livlig omkring dig eller en artsfælle, er det et tegn på at den gerne vil lege. Kaniner elsker fangeleg, og kan godt finde på at løbe rundt efter hinanden og hoppe ivrigt rundt i buret eller f.eks. på gulvet.
  • Kaninen rengør dig
    Det er virkelig det ultimative tegn på at du har kaninens fulde kærlighed og tillid – den betragter dig fuldstændig som familie, hvilket udmønter sig i at den f.eks. slikker din hånd, ligesom en hund gør det.

Sådan tæmmer du en kanin

Kaniner er meget rolige væsener, men derfor kan de godt blive skræmte eller urolige over omgivelserne, hvis du ikke håndterer dem korrekt eller vænner dem til din tilstedeværelse på en god måde. Her er nogle tips til hvordan du gør din kanin mere rolig og tam:

  • Forkæl din kanin med godbidder i starten (helt grøntsager du ved den kan lide), og væn den til din hånd på en god måde.
  • Løft altid din kanin forsigtigt med en eller to hænder til at understøtte den. Hold altid hele hånden eller favnen under den, så benene ikke hænger frit.
  • Lad kaninen sidde i dit skød og lad den finde sig godt tilpas. Er kaninen meget urolig, er det bedst at sætte sig ned med den, da den godt kan finde på at springe ud af din favn – og hvis du står op, kan den slå sig hvis du taber den. Dens bagben er meget stærke, så hvis den er bange, kan den sagtens hoppe ud af din favn under et flugtforsøg.
  • Kaninens yndlingssteder at blive nusset, er rundt om ørerne og under øjnene – det kan en rolig kanin virkelig godt lide.
  • Bevæg dig altid forsigtigt og roligt nær din kanin, så den ikke bliver urolig og tror du er et rovdyr. Undgå så vidt det er muligt at have hunde eller katte i nærheden af en kanin. Både katte og hunde er rovdyr, og de vil måske forsøge at lege med kaninen – det er dog ikke sikkert at kaninen forstår det som leg, og det kan skræmme den fra vid og sans.

Hvad spiser kaniner?

Kaniner er planteædere, og finder al den næring de har brug for i planter, frugt og grønt. De har især brug for græs og hø, som holder deres fordøjelse god. Her er en liste over det bedste foder til kaniner:

Skal være usprøjtet (økologisk)!

  • Græs, mælkebøtter og hø (må IKKE være slået med maskine)
  • Foderpiller i god kvalitet(men kun som tilskud og begrænsede mængder!)
  • Grøntsager, f.eks. gulerødder, broccoli, blomkål og salatblade
  • Friske krydderurter som persille, oregano, basilikum og dild
  • Frugt i begrænsede mængder, f.eks. æble, pære, Papaya, melon og ananas
  • Grene fra frugttræer, grantræer, bøgetræer, pil – det hjælper med til at slibe kaninens tænder

Mange holder kaniner udenfor – også om vinteren. Det kan kaniner sagtens tåle, dog må de ikke være inde for længe ad gangen, da deres krop tilpasser sig temperaturen udenfor. HUSK også altid at sørge for at de har adgang til frisk vand, især om vinteren hvor vandet hurtigt kan fryse til is i frostvejr!

Hvad må du IKKE give din kanin?

Kaniner kan ikke selv regulere hvad de må spise og hvad de ikke må spise. Og med deres sarte maver, kan det være den rene gift for dem at spise noget forkert. Her er en liste over ting din kanon ikke bør få:

  • Kalksten, mineralsten eller saltsten. De belaster nemlig kaninens nyrer, og gavner intet.
  • Gnaverslik, f.eks. frøstænger fra dyrehandleren. De er fyldt med sukker, og det er direkte usundt for kaninen. Forkæl den i stedet med mælkebøtteblade – det elsker de!
  • Grøntsager fra løgfamilien – f.eks. porrer, forårsløg, purløg, løg osv. Kan kaniner ikke tåle
  • Grene fra stenfrugttræer, f.eks. kirsebær- og blommetræer, indeholder blåsyre, som i store mængder kan være giftigt for kaniner.
  • Giv aldrig gnaverblandinger med forskellige slags frø i, fordi kaninen altid vil spise de fede frø først, og ikke få den nødvendige næring.

Kaninens afføring afslører hvor sund den er

Kaniner spiser ligesom marsvin en del af deres egen afføring. Det skyldes, at en del af afføringen tilføres et enzym, der er livsvigtigt for kaninernes fordøjelse. Det er derfor ikke unormalt at se en kanin spise sin egen eller andre artsfællers afføring. Spiser den ikke denne afføring, kan det være et tegn på at den får for meget kraftfoder.

En sund afføring ses normalt som fast og lysebrun. Er den for mørk, kan det skyldes at den ikke får hø nok.

Nødvendigt udstyr til din kanin

En kanin er ikke et særlig krævende kæledyr, og har ikke brug for særlig meget andet end et bur og et par foderskåle. Der er dog nogle ting der er gode at anskaffe sig, og som gør din kanins tilværelse bedre:

  • Vandflaske
    Den sundeste og reneste måde for en kanin at få drikkevand på, er ved at have det i en flaske som sidder i burets tremmer – så holdes vandet rent i længere tid.
  • Godt, rummeligt kaninbur
    Et kaninbur bør mindst være 1 meter i længden og 50 cm i dybden. Skal kaninen være ude hele året, er det også en god idé at buret er isoleret godt, og evt. kan monteres med en plexiglas plade i lågen, så kaninen ikke fryser unødigt.
  • Børste til langhårede kaniner
    De langhårede kaninracer har muligvis brug for pleje af deres pels, og regelmæssig børstning. Find derfor en god børste, så du kan hjælpe din kanin med at holde pelsen ren og sund.
  • Kaninhus/liggekasse
    Det er især dejligt for kaniner der står udendørs, at kunne søge tryghed i et lille hus eller kasse, som evt. kan fyldes med hø der giver god isolering. Kaniner elsker at putte med hinanden, og sådan et kaninhus giver ekstra tryghed og varme om natten.
  • Bundmateriale
    Savsmuld er det bedste bundmateriale, og kan tit fås fra savværker eller snedkerværksteder til meget billige penge. Det er dog vigtigt at det ikke er gulvopfej, men at det er fræset direkte til en beholder, og aldrig har været i forbindelse med olierede eller beskidte redskaber, da det kan være farligt for kaninen. Det bedste og reneste bundmateriale findes hus dyrehandlerne, hvor der er mange forskellige slags at vælge imellem.

Kaniner bringer smilet frem

Kaniner er dejlige skabninger, som med den rette mængde kærlighed og pleje giver mange års gensidig loyalitet og glæde. De kan være med til at give dig et smil over læben selv på grå dage, og det kan være et kærkomment pusterum fra et stresset liv, at se din kanin hoppe glad og tilfreds rundt i dit hjem. Giv din kanin den rette og fornødne omsorg, og du får en glad lille kanin der nyder dit selskab.