Katte er ligesom hunde et af de mest afholdte og populære kæledyr i Danmark, og det forstår vi godt. De er normalt så højt elsket at de er en naturlig del af resten af familien, og samtidig er en kat en af de nemmeste kæledyr at have i hjemmet, så længe de bliver passet med kærlighed og omsorg. På mange gårde holdes katten både som kæle- og nyttedyr, da de har et helt naturligt jagtinstinkt, og holder både mus, rotter og andre vildkatte væk fra ejendommen. Men hvad byder en kat ellers på? Hvordan holder man kat? Læs vores guide og bliv klædt på til et skønt liv med kat i hjemmet.
Kattens udseende
Du kender sikkert Garfield, den tykke, lasagne-spisende kat med tigerstriber over pelsen. Det er dog ikke sådan du ønsker at din kat skal se ud, og du vil sikkert heller ikke sætte din kat på en diæt bestående af lasagne. Katte ligner til forveksling en stolt lille mini-løve, og har da også en kropsbygning nøjagtigt som dennes:
- Vægt
En kat vejer normalt mellem 2,5 og 7 kg, og varierer lidt efter race. Blandt de katte vi har i Danmark, er den mest normale vægt lige omkring de 2-4 kg. En kat kan dog veje helt op til 11 kg, men kommer vægten op over 11 kg. er det næsten helt sikkert at den er overvægtig. - Alder
Katte lever i forhold til andre kæledyr et ret langt liv. En rask kat vil som regel blive mellem 14 og 20 år, og normale tegn på at en kat begynder at blive ældre, er at den bliver mere rolig, og meget gamle katte taber sig som regel også. - Kløer og poter
Katte har nogle pelsdækkede og meget hårdføre trædepuder under poterne, som gør dem meget adrætte i naturen, hvor de nemt bevæger sig rundt på alle slags overflader. Dens skarpe kløer bidrager selvfølgelig også til dette, og har du haft en kat, har du sikkert også oplevet hvordan den elsker at hvæse kløer i gulvtæpper og – mindre ønsket – i tapet og på sofaer. Det findes der heldigvis råd mod – et kradsebræt eksempelvis. - Pelsen
Pelsen på en kat er vigtig. Den beskytter nemlig dens sarte hud indenunder, og virker både som varmekilde om vinteren, og som beskyttelse mod solen om sommeren. Derudover beskytter den også mod skrammer, og derfor er en god, sund pels nærmest livsvigtig for en kat. - Knurhår
Knurhårene på en kat er direkte forbundet til dens nervesystem i ansigtet, og har en helt afgørende rolle, når katten bevæger sig rundt i blandt andet trange områder. De er nemlig kattens følehorn, og den kan blandt andet med knurhårene føle sig frem til om en åbning er for trang eller ej. - Munden og tænderne
Katte er kødædende, og det betyder at de har et stort behov for føde bestående af enten kød eller fisk. Dens tænder er fine og skarpe, og perfekte til at flå og gennemtrænge maden med.
Kattens naturlige adfærd
Katte har en naturlig adfærd, som hverken kan eller må undertrykkes, fordi det er vigtigt for dens naturlige velbefindende at foretage sig disse ting. Typisk udmønter kattens naturlige adfærd sig i særlige lyde eller kropssprog, eller på dens måde at kommunikere på med andre katte og/eller mennesker. Her har vi listet nogle af de mest almindelige adfærdsmønstre, som er normale hos katte og som du bør vide lidt om:
Kropssprog
- Halen
Kattens hale taler et helt sprog for sig selv, og når du lærer din kat at kende, kan du se på halens bevægelser hvad din kat er ude på, og hvad den føler. - Spinden
En kat spinder typisk fordi den er i et stadie af velvære, eksempelvis når du kæler den, eller hvis den på anden måde søger din opmærksomhed. De spinder dog også hvis de har ondt, når de bliver født og når de viser omsorg.
Afmærkning af territorier
Katte er territoriale, og måden de afmærker deres territorier på er ved at sprede deres duft ved at gnide sig op ad træer, buske og andet anlæg. På den måde finder de rundt i terrænet, og med tiden opbygger de deres eget territorium på denne måde. De kan også opsnuse andre kattes dufte på denne måde, og de ved med det samme hvis de befinder sig i en anden kats territorium.
Æltning med forpoterne
Du har måske set videoer på Youtube af katte der ser ud som om de masserer hinanden eller mennesker med deres forpoter. I virkeligheden er det ikke for at massere de gør dette, men derimod et tegn på at de gør sig det behageligt. Typisk vil en kat der er ved at gå til ro, først ælte underlaget med forpoterne.
Kattens sanser
Katten har fem sanser ligesom mennesker, men kattens sanser er langt mere udviklede og avancerede.
- Syn
Katten har et fantastisk syn, som gør at de kan se ting meget bedre end f.eks. hunde. De har en udbygget nethinde, som gør det nemt for en kat at se selvom lyset ikke er særlig stærkt. Faktisk har katten et nattesyn der er ca. seks gange så godt som menneskets. - Hørelse
Katte er meget følsomme overfor lyde. Deres hørelse rækker udover den normale frekvens for mennesker, og de kan derfor både fornemme højere og lavere lyde end menneskets øre er i stand til. Kattens hørelse er ligeledes bedre end de fleste hundes. - Smags- og lugtesans
Kattens lugtesans er god, men ikke lige så god som resten af dens sanser. Duft og smag er dog stadig vigtigt for en kat i forhold til at spise og nyde maden. Det siges faktisk, at katte der f.eks. pga. sygdom har mistet smags- og lugtesansen, mister lysten til at spise. - Følesansen
Følelser af tryk, smerte og temperatur er meget udviklet hos katte, lige fra de er blevet født. Kattens ansigt og forpoter menes at være de mest følsomme områder på en kat. Forskere mener at disse områder på en kat er i stand til at fornemme selv de mindste vibrationer.
Sådan gør du din kat tam
Når du får en kat som kæledyr, er de normalt rædselsslagne i starten. Katte er meget forsigtige dyr, og du skal arbejde hårdt i starten for at vinde dens tillid og kærlighed. Her er nogle råd til hvordan du gør din kat fortrolig med dig og resten af familien:
- Lær din kats personlighed at kende – katte er meget forskellige!
- Væn din kat til din stemme og din tilstedeværelse – husk at gøre det langsomt i starten.
- Forsøg med rolige bevægelser at lokke din kat til at spise en godbid fra din hånd. Det er vigtigt at du lader katten komme til dig, og ikke forsøger at presse den. Det kan nemlig betyde at katten opfatter det som et angreb, og den vil muligvis forsvare sig.
- Når katten nærmer sig for at tage imod en godbid, så kan du lige så stille vænne den til din hånd, ved forsigtigt at kæle den over pelsen. Vær varsom i starten med at kæle den på hovedet, og kæl MED hårene, så du ikke irriterer katten i starten. Nogle katte bryder sig ikke om at blive kælet bestemte steder, så det er vigtigt at du forsigtigt prøver dig frem.
De fleste katte er i forvejen tamme når du henter dem, uanset om du henter den fra et af de mange kattehjem eller fra en katteopdrætter. Katte er dog meget forskellige, og i starten handler det om at være forsigtig og undgå misforståelser, der fører til bid eller riv.
Hvad spiser katte?
Katte spiser rigtig mange ting: mus, fugle og fisk, men også mere ”menneskelige” ting som ris, brød og kattefoder. Da katte har det med at være meget kræsne, er det en god idé allerede fra starten af at købe noget foder som er godt – det bedste kattefoder findes enten hos dyrlægen, eller fra godkendte mærker. Du kan selvfølgelig også købe supermarkedets billige foder, men typisk vil det svare til hvis du selv skulle leve af frosne færdigretter hver dag – næringsindholdet er muligvis ikke tilstrækkeligt. Katte spiser i naturen kød og fisk, og det består kattefoder også for det meste af.
Tips til en ekstra sund kost
Din kat har nogle behov, som du kan dække ekstra godt ved at give din kat disse ting ved siden af dens normale foderblanding:
- Tilberedte kødrester, som du ellers ville smide væk, kan blandes op, så det består af 2/3 kød og 1/3 ris, pasta, havregryn eller grønt – så får din kat et nærende, hjemmelavet måltid.
- En teskefuld levertran et par gange om ugen indeholder masser af gode vitaminer, og din kat vil få en rigtig flot pels.
- Katte spiser græs – det kan en indekat evt. få gennem kattegræs, som findes i f.eks. SuperBrugsen eller Kvickly. Det er godt for kattens fordøjelse, og det hjælper den med at gylpe hårbolde op – noget som alle katte gør, da de rengør pelsen ved at slikke den.
- Undgå mælk! Det er en misforstået godhed, at give katten mælk – i virkeligheden skader det mere end det gavner. Katten kan ikke fordøje laktose, som findes i mælk, og det giver katten dårlig mave.
Nødvendigt udstyr til katte
At have kat kræver lidt forskelligt udstyr. Her er en liste over det mest basale udstyr, som du bør anskaffe dig inden du får katten hjem:
- Foder- og drikkeskål i god kvalitet – keramik eller rustfrit stål
- Kattefoder i god kvalitet – gerne det samme som du får med fra opdrætteren/kattehjemmet i starten
- Kattetoilet (evt. et overdækket hvis du vil undgå kattegrus på gulvet)
- Kattegrus. Der findes to slags: klumpende og ikke-klumpende. Ikke-klumpende anbefales, da det er nemmest at have med at gøre og mest naturligt for katten.
- Halsbånd med emblem med f.eks. tlf.-nr. på
- Kradsebræt eller kradsetræ
- Kattelegetøj
- Kattetransportbur
- Børste – mest til de langhårede racer
- Blød og komfortabel katteseng
Katte er på mange måder et højt elsket kæledyr blandt ejerne, både på grund af deres loyale natur og selvstændige væsen. Den kræver ikke megen omsorg i hverdagen, den skal ikke luftes på forskellige tidspunkter, men elsker at blive nusset og hygge med familien. Det siges blandt katteejere at en kat kan redde humøret på alle dage og alle tidspunkter, uanset hvor dårligt ens humør måtte være. Har du den viden som er beskrevet på denne side på plads, går du en lykkelig tid i møde som katteejer!