Dværgpapegøjer, også kaldet ’Agapornis’ på latin, er små søde væsener tilhørende papegøje-familien. De er det mindste medlem af denne familie, med en størrelse der kun er lidt større end undulaters. På engelsk kaldes de også ”lovebirds”, da de betragtes som meget kærlige og sociale fugle, der nyder at være nær andre artsfæller. De er også kendt for at danne par med samme fugl hele livet.
Dværgpapegøjer kommer fra Afrika, hvor de lever spredt ud over store områder og flere regioner. Det er typisk farven der er anderledes på de forskellige arter under Agapornis.
Dværgpapegøjer er dejlige kæledyr, og kræver ikke særlig meget plads. Til gengæld kræver de som alle andre fugle et godt, rummeligt bur, og masser af mulighed for at komme ud og strække vingerne. Og så trives de bedst med selskab fra en artsfælle. De lever som regel i 15-20 år, og har været holdt som kæledyr i over 100 år.
Dværgpapegøjers udseende
En dværgpapegøje er en fin lille rund papegøje, som bliver ca. 15-17 cm. Lang fra hoved til halespids. De har en flot lysegrøn fjerdragt, og et stort bredt næb.
Dværgpapegøje-arter:
Under dværgpapegøjen hører 9 forskellige arter, som varierer en lille smule i udseende og adfærd. De lever alle i Afrika, men i forskellige regioner.
Rosenhovedet Dværgpapegøje
Som kæledyr herhjemme er den rosenhovedet dværgpapegøje den mest populære art af dværgpapegøjer. Den kendes ved, som navnet antyder, at have en flot rødlig farve omkring hovedet, mens resten af kroppen er grøn. Fuglen er som kæledyr nem, og ønsker man at opdrætte er den også meget ynglevillig. Den kan dog være aggressiv overfor andre fugle, og så har den et højt og temmelig gennemtrængende skrig. Den lever i Namibia, Angola og i den nordlige del af Sydafrika.
Rødhovedet Dværgpapegøje
Den rødhovedet dværgpapegøje ligner til forveksling den rosenhovedet dværgpapegøje, men kendes ved en mere markant rød farve og mere gullige nuancer i fjerdragten. Den er måske mere yndet som kæledyr end den rosenhovedet dværgpapegøje, fordi den er kendt for at være både mindre aggressiv og mindre støjende. Den lever i naturen i et ret lille område i det nordlige Tanzania.
Sorthovedet Dværgpapegøje
Når du ser denne dværgpapegøje, er det tydeligt hvorfor den kaldes ’Sorthovedet dværgpapegøje’. Før i tiden blev den rent faktisk også kaldt maskepapegøje, da den har et ret karakteristisk sort hoved med hvide ringe om øjnene. Fjerdragten er typisk grøn med gulbrune nuancer. Den er som regel nem som de andre arter, men kan være aggressiv i forhold til andre fugle. Den lever naturligt i Kenya og i det østlige Tanzania.
Sodbrunhovedet Dværgpapegøje
Dette er både en yngevillig og behagelig art under ’Agapornis’-dværgpapegøjen. Det er en helt almindelig art, og specielt for denne art er at den kan holdes sammen med andre fugle. Karakteristika for denne art er at den har et sort hoved og en gul ”krave”. Kroppen er flot lysegrøn. Den lever også vildt i Afrika, nærmere betegnet i Zambia, Botswana, Namibia og Zimbabwe.
Jordbærhovedet Dværgpapegøje
Denne art er meget sart, især overfor vejrskifte og temperaturerne i Danmark. Det betyder at dødeligheden er høj, når de lever i fangenskab i Danmark, når de ikke passes ordentligt. Derfor er denne art ikke så almindelig herhjemme, simpelthen fordi de andre arter er mere hårdføre. Den har ellers et behageligt temperament, og kan derfor nemt omgås andre fugle. Den har et meget karakteristisk jordbærfarvet hoved, og ligeledes et knaldrødt næb. I de senere år er der opstået en farvemutation med gule farver i nakken. Den findes naturligt omkring floderne Zambesi og Luangwa.
Taranta Dværgpapegøje
En Taranta Dværgpapegøje er en meget stille art, og den kan være svær at skaffe herhjemme. Den er særligt kendt for at være aggressiv i ynglesæsonen, overfor dens artsfæller. Den er ikke lige så sart som andre arter under Agapornis, og kan derfor bedre tåle kulden i Danmark. Den er typisk helt grøn med sorte vingespidser og halefjer, og en rød plamage i hovedet. Rigtig smuk art, der dog har for vane at pille fjerene af sine unger og/eller sin partner! Den findes naturligt omkring Etiopen og dets bjergrige områder.
Gråhovedet Dværgpapegøje
Du har måske opdaget at navnene på de forskellige dværgpapegøje-arter er meget beskrivende for dens farve-kombination i fjerdragten. Her er der vitterligt også tale om en dværgpapegøje med den kendte, flotte grønne fjerdragt, og et helt gråt hoved. Den er af gode grunde ikke særlig almindelig i Danmark, da den ikke har det godt med kulden, samtidig med at den er mere sky og forsigtig end andre arter. Derudover kan den også være aggressiv overfor artsfæller, og de trives bedst med kun en enkelt partner af samme art. Den lever naturligt i Madagascar, men er senere indført i områder som Seychellerne, Zanzibar og Mafia.
Orangehovedet Dværgpapegøje
Denne art er af god grund meget sjælden, fordi den har nogle helt særlige ynglevaner der gør det svært for opdrættere at holde dem i fangenskab. De bygger nemlig reder i termitboer i naturen! Dog havde man i 1960’erne en dansk sensation med netop denne art, da Aage V. Nielsen fra Vanløse lykkedes med verdens første kontrollerede opdræt i fangenskab. Den lever naturligt i et stort område af Afrika, og dækker et areal over flere stater i Central- og Vestafrika.
Grønhovedet Dværgpapegøje
En søgning på Google Billeder afslører hvor lidt man egentlig ved om denne art. Flere af de billeder der dukker op, er af de større Amazonpapegøjer, som slet ikke lever i samme område af Afrika, men derimod så langt væk som i Sydamerika. Den findes slet ikke i beskyttede forhold, og holdes slet ikke i fangenskab herhjemme. De er ellers ganske udbredt i Afrika, hvor de findes i områder i Liberia, Gabon, Zaira, Uganda og Cameroun.
Dværgpapegøjens adfærd
Dværgpapegøjen er af natur meget energisk, nysgerrig og legesyg. De elsker at holde sig beskæftigede ved at tygge i ting, og det kan godt give en dværgpapegøje-holder lidt dårlige nerver – for de er særligt glade for at tygge i ting som bøger, trædøre og – vindueskarme samt tapet, men også i mere farlige ting som telefon- og elkabler. De har med andre ord et meget energisk næb, som de har brug for at holde beskæftiget. De er ikke så larmende i forhold til resten af papegøje-familien, men dens skrig er til gengæld meget gennemtrængende. En dværgpapegøje som er tilfreds og helt afslappet, vil typisk sidde med halvlukkede øjne og kværne lige så langsomt med næbbet. Du kan høre det som en meget lav imitation af en peberkværn, og det er et ultimativt tegn på at din dværgpapegøje har det dejligt, og muligvis falder i søvn efter noget tid. Hunnerne har let ved at blive jaloux, og da dværgpapegøjerne er meget opmærksomme fugle, kan det føre til en del kampe, hvis der holdes for mange fugle sammen på et lille areal.
Dværgpapegøjer har for vane at tilbringe hele livet sammen med deres udkårne. Det betyder sædvanligvis også, at det kan få meget alvorlige følger hvis du først sætter to dværgpapegøjer sammen, og efterfølgende skiller dem ad. Man siger, at det kan gå så galt som at være livstruende for dværgpapegøjen, som er en meget social fugl, der har et stort behov for opmærksomhed og kærlighed, både fra dig, men bestemt også fra en artsfælle.
Én eller to dværgpapegøjer?
Selvom dværgpapegøjer er kendt for at være aggressive og beskyttende papegøjer, så trives de bedst sammen med andre artsfæller. Her får de lov at forblive i deres naturlige element, og sammen fuldender de hinandens tilværelse. Du vil aldrig selv kunne give din dværgpapegøje al den opmærksomhed den har behov for, og der vil være lange perioder hvor du ikke er hjemme, når du enten er i skole eller på arbejde. Hvis du stadig ønsker at dine dværgpapegøjer skal være så tamme som muligt, så køb først én dværgpapegøje, som er så ung som muligt, og opnå dens fulde tillid, inden du under rolige omgivelser og gerne i et helt neutralt og nyt bur (du kan også nøjes med at rengøre dens bur, sætte helt nye, friske grene i, osv.), introducerer den for en artsfælle. Der skal dog arbejdes rigtig meget for at vinde og opretholde begge fugles fulde tillid, men i længden er det det hele værd.
Dværgpapegøjens naturlige instinkter
Med en intelligens som de store papegøjer, er de både i stand til at lytte og forstå tale. De kan dog ikke gengive tale ligesom mange andre papegøjer og undulater kan, men de vil typisk besvare din tale ved at pippe til dig. Når du virkelig har lært din dværgpapegøje at kende, kan du med tiden muligvis få en forståelse af hvad det er den prøver at ”fortælle” dig.
Dværgpapegøjer er af natur både energisk og ikke nødvendigvis let omgængelig, da den er meget beskyttende og kan være aggressiv overfor artsfæller.
Hvordan gør man en dværgpapegøje tam?
En dværgpapegøje og andre fuglearter kan ikke tæmmes på samme måde som en hund eller en kat. Du kan til et vist punkt lære dem hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, heriblandt hvor den f.eks. må klatte, men det er ikke altid det lykkes. Du kan derimod sikre dig at den bliver fuldstændig tam og tillidsfuld, ved at vænne den til din hånd helt fra barns ben af.
Som med mange andre kæledyr er det fuldstændig afgørende at du får papegøjen fra en kærlig og velmenende opdrætter, og gerne en privat opdrætter hvor du med selvsyn kan konstatere at papegøjerne lever under ordentlige forhold. Så er du både sikker på at få en rask dværgpapegøje, men endnu vigtigere er det, at du så også er sikker på at du får en dværgpapegøje der er så ung som muligt, og som der er blevet taget godt hånd om.
Det bedste er at finde en opdrætter, selv håndopmader ungerne, så de allerede når du får den, er tamme og vant til dit nærvær.
Hvad spiser en dværgpapegøje?
En dværgpapegøje elsker at spise forskellige frøsorter, især de fede frøsorter som solsikkefrø. Dem skal du derfor passe ekstra godt på med, og så skal du huske at foder i form af frø- eller pilleblandinger KUN bør udgøre 1/3 del af det den spiser – resten skal være frugt og grøntsager. De spiser gerne både blødgjorte eller spirede frø og blade fra naturen – herunder mælkebøtteblade, skvalderkål og fuglegræs. Det er vigtigt for fuglens fordøjelse og helbred, at dens daglige indtag af foder varieres mest muligt, og at du veksler mellem forskellige slags frugt og grønt. Det handler med andre ord om at efterligne dens naturlige indtag af føde mest muligt.
Anbefalet tilbehør til en dværgpapegøje
De elsker at lege, og holder sig beskæftiget ved at gnave ting i stykker. Det er de også nødt til, fordi deres næb skal holdes i form, og kløerne ligeledes. Det anbefales at du holder dig fra alt det plastik- og metallegetøj du ellers kan købe rundt omkring hos dyrehandlere og i supermarkeder, både fordi det kan indeholde ren gift for fuglen hvis den ved et uheld kommer til at sluge noget af det, men også fordi det kan beskadige fuglen hvis den f.eks. sidder fast med kløerne. Tag i stedet en hyggetur til skoven, hvor du finder nogle gode, friske grene fra bl.a. pil, bøg, birk, eller fra forskellige frugttræer hvor grenene ikke er udsprunget.
Dværgpapegøjeburet bør mindst være 70 cm bredt og 50 cm dybt. Og gerne mindst 50 cm højt. Så er der plads til at de kan bevæge sig rundt, og der er ligeledes plads til nogle gode siddegrene. Disse siddegrene er bedst når de er i forskellige tykkelser, så dens fødder hele tiden får noget træning i forskellige greb. Vær forberedt på at grenene nok skal skiftes ud ofte, da papegøjernes yndlingsbeskæftigelse er at gnave i disse grene. Det kan du dog glæde dig ved at de gør, for det betyder at de ikke keder sig. Hold dem ALDRIG i et rundt bur, da det vil gøre dem skøre, og mindske bevægeligheden. Et bur med vandrette tremmer er også bedst, da de så kan klatre op ad disse selv.
Før du anskaffer dig din første dværgpapegøje
Dværgpapegøjer er virkelig søde, og det kan være fristende at anskaffe sig en med det samme, efter at have læst om den og set billeder af den. Der er dog nogle ting du bør overveje inden anskaffelse:
- Prisen
Selvom fuglen måske i sig selv er billig at anskaffe, så kræver den en masse tilbehør udover blot et bur, som ellers nemt kan koste næsten 1000 kroner for en god størrelse. Du skal tænke på foderskåle, bundmateriale, beskæftigelse i form af naturligt legetøj, foder, transportbur til dyrlægen, evt. dyrlægebesøg. Det kan godt løbe op i sidste ende. - Engagement
Selvom du her og nu føler at du har tiden til den, så husk på at en dværgpapegøje lever i 15-20 år. Og hvis du føler dig usikker på om du kan have den i fremtiden, hvis du f.eks. står overfor en flytning, eller andet livsændrende, så kan det være værd at vente, eller i det mindste overveje om du har plads og overskud til at have to dværgpapegøjer, som kan følges ad. Du skal også være klar over at en dværgpapegøje til tider kan være larmende, og så kan den komme til at bide ved et uheld. - Plads
Udover at den kræver et bur i en god størrelse, så skal du forberede dig på at der også vil komme til at være ekstra støvet og ekstra beskidt i hele det rum den står i. Den taber naturligt fjer af og til, og alt hvad der falder til bunden af buret, kan blive hvirvlet op når den basker med vingerne. Derudover så kræver den at have nogle rum af en fornuftig størrelse, hvor den for alvor kan få mulighed for at slå nogle gode vingeslag når den er ude og få motion.
Du skal også overveje om der er nogle steder udenfor dens bur hvor den kan ”holde til” når den er ude, og hvor den gerne må klatte. Det kan være på toppen af en reol eller andet, som du indretter med friske, lækre grene, for at lokke den til at sidde deroppe. Når den først har fundet sin foretrukne plads, så kan du stort set have den ude hele dagen – under opsyn selvfølgelig. - Rod og ødelæggelse!
En dværgpapegøje er jo en energisk og dejlig lille fugl, og den elsker simpelthen at gnave i alting. Det er ikke ondt men, hvis den kommer til at bide den bog eller andet i stykker, men du skal være klar over at det kan ske. Derfor er det vigtigt at du tænker over om dit hjem i det hele taget egner sig til at have en dværgpapegøje boende, eller om der skal laves nogle ting om først?
En dværgpapegøje er virkelig et dejligt kæledyr at have boende, og der er ikke noget bedre end at ”slippe den fri” når du kommer hjem, og se hvordan den med glæde kravler ud af sit bur og op til dig. Den byder på en del udfordringer undervejs, men er du klar til at holde fugle, så er denne papegøje-art et rigtig godt bud på en nem fugl, hvis kærlighed du let kan vinde.