Forside » Krybdyr » Leguan
Leguan

Leguan

Eksotiske kæledyr bliver mere og mere populære herhjemme, side om side med katte, hunde, kaniner og akvariefisk. Firben, herunder leguaner, er i de sidste år blevet meget populære at have som kæledyr i hjemmet.

Man kan efterhånden finde leguaner i flere forskellige dyrebutikker, sammen med deres udvalg af andre kæledyr, og de kan være ganske nemme at tage sig af, hvis man gør det rigtigt helt fra start. De kræver nemlig ikke lange gåture eller opdragelse. For de flestes vedkommende vil leguanens størrelse dog kunne vække bekymring – de vokser nemlig hurtigt, og bliver op til to meter fra hoved til halespids, og en voksen leguan vejer op til 6 kg! Derfor er de utroligt pladskrævende, og har samtidig brug for omgivelser der minder om regnskovens – høj luftfugtighed, plads og masser af varme.

Hvordan ser en leguan ud?

Lad os starte med udseendet. Firben deler vandene i Danmark – enten kan man lide dem, eller også er man dødsensangst for dem. Leguaner er dog med deres flotte farver og fredelige sind ikke et af de mest skræmmende firben vi kan holde som kæledyr herhjemme.

Leguaner er koldblodsdyr, hvilket vil sige at de ikke selv producerer varme, ligesom vi mennesker gør. Den type leguan der er mest udbredt som kæledyr herhjemme, er den grønne leguan, også kaldet ’Iguana iguana’. Den lever oprindeligt i Sydamerika, og er overvejende grågrøn, med striber ned af halen. Farverne kan dog variere, og især når de går fra unger til voksne, kan farven ændres til et væld af kombinationer, som dog holdes i grønne nuancer. En ung leguan er fra hoved til hale ikke mere end en halv meter ca., men de bliver op til 2 meter lange og får en vægt på 5-6 kg.

En rask, grøn leguan er en stor, muskuløs og planteædende øgle, hvor nogle af dem har ”torne” eller takker på snuden og over ryggen.

Der sker det sjove, at når de er i yngleperioden, vil hunnerne få en udtalt rød farve på siden af hovedet, på forkrop og på forben, hvor nogle hanner kan være rødlige hele tiden.

Leguanens adfærd

En leguan er dagaktiv, og meget rolig. Det er ikke et dyr som egentlig egner sig som kæledyr på højde med en hund eller en kat, da det ikke er alle leguaner der overhovedet kan blive håndvante. Og de leguaner der er håndvante, er bestemt ikke kælne. De er derimod rare, godmodige firben, der er hyggelige at omgive sig med. Typisk har dem der holder leguan, indrettet et stort, godt terrarium til dem, samtidig med at de har indrettet nogle pladser til dem i f.eks. stuen, hvor de kan ligge og nyde tilværelsen. Når du skal lære din leguans adfærd at kende, er der nogle særlige træk du kan begynde at studere:

  • Leguaner er ikke særlig aktive dyr, men de kræver stadig nogle gode, solide grene og gemmesteder i deres terrarium, for at de kan holde kroppen i gang, og få lidt motion. Ellers risikerer du at leguanen bliver syg eller mistrives pga. manglende beskæftigelse og/eller motion.
  • Leguaner kan reagere kraftigt hvis de bliver skræmt, og derfor er vilde børn, hunde og katte i dens nærhed et no-go. De kan nemlig finde på at bide, og dens skarpe tænder, som normalt bruges til at rive planter og andet grønt itu med, kan give et meget ubehageligt bid. Og selvom en leguan virker rolig og menneskevant, kan pludselig ændringer i omgivelserne få den til at reagere voldsomt.
  • Leguanen advarer om farer ved hovednikken og/eller slag med halen, så det skal du være særligt opmærksom på, da det kan betyde at den er bange for noget.
  • I parringstiden er det normalt at leguaner bliver aggressive, både overfor hinanden og mennesker – derfor skal du ikke blive forundret, hvis din leguan pludselig ændrer adfærd – det er helt normalt når det er ynglesæson.
  • Leguaner nyder at solbade og holde sig på varme steder, og det  er ikke unormalt at de ligger i timevis og daser i varmen.

En eller flere leguaner?

Selvom en leguan ikke er et decideret flokdyr, vil den kunne være mere rolig, hvis man fra starten anskaffer sig to eller flere unge leguaner, som man har til at gå sammen i et terrarium. De kan nemlig lære af hinanden, og spiser mere og vokser dermed hurtigere. Det er alt sammen tegn på at de trives, og det gør også at de føler sig mere trygge, og typisk vil man kunne se dem ligge tæt op ad hinanden, når de sover om natten. Som en ekstra bonus bliver de også lettere omgængelige med mennesker, når der er et par leguaner i samme terrarium.

Det er dog vigtigt at huske på at leguaner kan være meget svære at kønsbestemme, og at to eller flere hanner slet ikke kan holdes i samme terrarium når de bliver kønsmodne, både pga. territorial adfærd – de bliver simpelthen aggressive overfor hinanden, og vil slås til den svageste bukker under – det er en del af deres naturlige adfærd, at kæmpe for territoriet og ”magten”.

Fodring af leguan

Leguanen er en planteæder, og spiser stortset alle slags planter, frugt og grøntsager som serveres for den. Den har typisk behov for et helt basalt foder, som består af forskellige slags salat og andet bladgrønt, heriblandt grønkål og kinakål, og rigtig gerne mælkebøtteblade og skvalderkål. Hertil kan der serveres varierede former for grøntsager, blandt andet gulerodsråkost, grønne bønner, peberfrugt og ærter. Giv kun icebergsalat i små mængder, da det ikke indeholder nok calcium og for meget fosfor, undlad banan da det indeholder for mange kulhydrater, avocado da det er for fedt.

Det er faktisk ret vigtigt at din leguan får en varieret kost bestående af så mange grønne og friske ting som muligt, da det er vigtigt for at sikre en normal vækst. Vitaminmangel kan føre til at knoglerne ikke vokser ordentligt, bliver for bløde eller i værste tilfælde skøre, så de brækker alt for nemt. Du må under ingen omstændigheder fodre din leguan med nogle former for kød eller andet føde der stammer fra andre dyr, da leguaner ikke er rovdyr.

Husk D3-vitamin!

Særligt i forhold til vitaminer, er det altafgørende at leguaner får tilført D3-vitamin, som ellers normalt kommer fra sollys. Husk at de ultraviolette stråler fra solen ikke kan trænge igennem glas, hvorfor det er vigtigt at sørge for kunstigt ultraviolet lys direkte i dens terrarium, sammen med vitamin- og mineralpulver hvor indholdet af både D3-vitamin og mineral kan dække dens behov. Det drysses over foderet en gang om ugen, og kan evt. med fordel blandes med havregryn, som tilfører ekstra kulhydrater, kalk og proteiner.

Indretning af terrarium

Det er vigtigt for leguanens trivsel at den har et terrarium i en god, stor størrelse. De fleste vil nok vælge at bygge det selv, og gøre det til et hyggeligt projekt i hjemmet, hvor der bygges et godt terrarium der passer ind i et rum i huset eller lejligheden.

Som udgangspunkt bør et terrarium til ungdyr være omkring 2 x 2 x 1 meter, (h x b x d), men gerne helt op til 4 x 4 x 2 meter. Her kan der så også være plads til flere voksne leguaner, og de vil kunne trives optimalt. De færreste har dog et rum der er 4 meter højt. Det anbefales dog at lave et terrarium så højt som muligt, så leguanerne får så naturlige omgivelser som muligt, og kan føle sig tilpas i gode, store grene.

Nogle vælger at indrette en udendørs voliere eller terrarium, hvor leguanerne kan nyde sommermånederne med en minimumstemperatur på 20 grader konstant.

I bunden af terrariet kan der strøs træspåner eller barkflis, og gerne i et godt lag, da leguanens afføring kan være voldsom og ildelugtende.

Ønsker du at have et flot, frodigt og grønt terrarium, skal du være opmærksom på at leguaner jo er planteædere, og derfor godt kan finde på at mæske sig i de dyrt indkøbte planter! Du kan dog med fordelen købe en masse stuebirk, og placere dem rundt i terrariet for at give læ og grønne omgivelser.

Temperaturen bør aldrig komme under 20 grader i terrariet, og det anbefales at have særlige varme-zoner, hvor temperaturen holdes op til 50 grader, for at din leguan kan finde sig tilpas og varme sig som den har brug for.  Det anbefales at have mindst én varmeplads per leguan i terrariet.

Luftfugtigheden er også vigtig, da leguaner jo naturligt lever i regnskoven, hvor der er meget fugtigt. Oversprøjt derfor dagligt terrariet med en blomsterforstøver og lunkent vand, og stil gerne badevand til rådighed i en lav balje, så leguanen kan nyde et bad når den har lyst.

Rengøring af terrariet

Rengøring af terrariet er ikke nødvendigvis en særlig krævende affære, men for hygiejnens skyld anbefales det at rengøre tremmer, glasplader m.m. en gang om ugen, og bundmaterialet efter behov – min én gang hver anden uge, og afhængig af hvor mange leguaner du holder.

Håndtering af en leguan

Du skal ikke regne med at kunne sidde med leguanen i skødet og kæle med den som man kan med katte, hunde, kaniner og marsvin, da leguaner aldrig vil kunne blive håndtamme. De kan dog godt blive håndvante, så du kan nærme dig dem uden at de bliver opskræmte eller aggressive. Det er dog vigtigt at vide at leguaner aldrig er legetøj for børn, og aldrig bør være i nærheden af hunde eller katte – både for de andre dyrs skyld, men også for leguanens skyld, da den kan tabe halen hvis den føler sig truet og/eller fastholdes, samtidig med at den kan give et meget ubehageligt bid.

Leguanens alder, livsforløb og formering

En leguan vil have en typisk levetid i fangenskab på 10-15 år. De grønne leguaner vil som regel opnå at blive kønsmodne i en alder af 2-3 år. I den alder måler de omkring en meter. Parringssæsonen ligger som regel i perioden september-februar, og er man heldig kan man godt få grønne leguaner til at yngle i et terrarium. En hunleguan lægger typisk mellem 20 og 35 æg et par måneder efter de har parret sig.

Ønsker du at opdrætte leguaner, skal du sørge for at hunnen har et sted den kan lægge sine æg. Det vil være i en opvarmet sandkasse, hvor temperaturen bør være lige over 30 grader. Det bør være en blanding af sand og jord, og arealet af denne skal være 1 x 0,8 x 0,8 meter (h x b x d).

En hunleguan vil typisk være gravid, hvis den viser tegn på nedsat appetit og kun har lyst til at drikke vand, samtidig med at du kan se den bliver en smule ”oppustet”. Det er de første synlige tegn, og her bør du tænke på at lave et sted hvor hunnen kan få lagt sine æg.

Det er faktisk livsvigtigt når hunnen bliver gravid, at den får mulighed for at lægge sine æg, da skallen på dem ellers vil blive for tyk, og sandsynligvis skal fjernes ved et operativt indgreb.

Når æggene er lagt, flyttes disse med stor forsigtighed til en kasse hvor de kan udruges, og hvor der er en fast temperatur på mellem 30 og 31 grader, samt en luftfugtighed på lige omkring 100.

Vigtig viden

  • Leguaner er kendt for at bære salmonella-virus i deres fordøjelsessystem, uden at de selv er berørte af det. Det betyder, at leguaner måske ikke er oplagte i hjem med små børn og/eller gravide kvinder, og folk med nedsat immunforsvar.
  • Bliver leguanerne ikke fodret ordentligt, vil de få problemer med de indre organer, især nyren vil blive ramt.
  • Mange køber en leguan i den tro at det er et nemt kæledyr der ikke kræver nogen pleje, men da de efter noget tid tager fejl, ser de sig nødsaget til at give op og sælge leguanen videre. Det er derfor vigtigt at sætte sig godt ind i hvad det er for et dyr man er ved at anskaffe sig.